Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zorgen over Enschedese wijkteams: terecht of niet?

439814 wijkteams

Wijkcoaches vertrekken of zoeken massaal elders. Het ziekteverzuim is hoog. Inwoners moeten hun verhaal voor de zoveelste keer vertellen aan een andere wijkcoach. Dat soort signalen zijn aanleiding voor raadsvragen van PPV’er Jan Willem Elferink. SMD-bestuurder Willem Loupatty, verantwoordelijk voor de wijkteams, herkent die signalen maar ten dele.

Het is niet nieuw: signalen over hoge werkdruk, achterstanden en overbelaste medewerkers bij de Enschedese wijkteams bestaan al jaren. En het is evenmin voor het eerst dat de politiek er vragen over stelt aan het college. Een kleine twee jaar geleden rapporteerde de Enschedese rekenkamer, die onderzoek deed. Harde conclusies werden destijds niet getrokken omdat de rekenmeesters geen toegang tot alle beschikbare informatie kregen. Dat ging met name over ziekteverzuim en wachtlijsten.

Vertrekkende wijkcoaches

“Wij krijgen allerlei signalen over wijkcoaches die vertrekken of op zoek zijn naar ander werk,” licht Elferink zijn recente vragen aan het college toe. “Denk ook aan het verhaal van een of twee jaar geleden, toen veel Enschedese wijkcoaches solliciteerde op een vacante functie voor wijkcoach in Hengelo.” Elferink doelt daarmee op een publicatie uit TC Tubantia van 18 november 2019, waarin de krant ‘ingewijden’ aanhaalt die stelden dat ’zeker 25 wijkcoaches’ op die functie reageerden. Bij SMD werkten destijds ruim honderd wijkcoaches. Inmiddels zijn dat er ruim 130.

“Wijkcoaches zijn bang om te praten, er heeft er zich niet een gemeld”

Angst

Elferink hoort daarnaast van inwoners dat zij ‘voor de zoveelste keer’ hun verhaal opnieuw moeten doen omdat zij een nieuwe wijkcoach kregen. Volgens de PVV’er zijn er pogingen gedaan om wijkcoaches zelf te spreken, maar zijn die bang om te praten. “We hebben een half jaar geleden met een aantal raadsleden geprobeerd met wijkcoaches in gesprek te komen en een oproep gedaan. Er heeft er zich niet een gemeld.”

Landelijk beeld: hoog ziekteverzuim

SMD-bestuurder Loupatty, tevens lid van een aantal nationale (jeugd)zorgplatforms, herkent de signalen van Elferink niet, maar is wel blij met politieke controle. Hij erkent dat het ziekteverzuim relatief hoog is. “Dat is een landelijk beeld. Er wordt veel van wijkcoaches gevraagd.” In deze tijd ligt het verzuim hoger dan normaal, stelt Loupatty. “We zijn ook wel op zoek naar hoe dat kan. Covid lijkt een belangrijke verklaring.” Maar ook hier wijkt Enschede niet af van de rest van het land. “Ik zie geen rare fratsen.”

‘Wijkcoaches aantrekkelijk voor werkgevers’

Volgens Loupatty vertrekken de meeste wijkcoaches om logische reden. “Ik heb daar goed zicht op. Het zijn goede mensen, aantrekkelijk voor andere werkgevers. De meesten vertrekken omdat ze toe zijn aan iets anders.” SMD voert daarin ook een actief beleid, zo blijkt. “Dat past ook bij deze tijd. Er is ruimte om het te hebben over de vraag of je nog in je functie past of niet. Is dat niet het geval, dan kijken we of een andere plek kan.”

“Het zijn goede mensen, wijkcoaches. Aantrekkelijk voor andere werkgevers”

Samenwerken

Loupatty is blij met de alertheid van de politiek, maar heeft een ander beeld als het om het functioneren van de wijkteams gaat. “Kritisch meekijken is goed. Ik hoop wel dat er ook geluisterd wordt naar hoe wij het systeem laten werken. Waar dat niet goed is, moeten we leren en aanpassen. Dat doen we beter dan in 2015.” Loupatty hamert op samenwerking. “We komen gezamenlijk tot resultaat. Met de politiek en allerlei andere instanties.”

De bestuurder ziet die gezamenlijkheid en het blijven inspelen op de vragen van inwoners de belangrijkste uitdagingen voor de nabije toekomst.

Ernst Bergboer Marjolein Bergboer
Lees ook
Analyse: weeffouten in sociaal beleid niet opgelost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.