Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wijkwacht pakt jeugdproblematiek aan en maakt Helmerhoek veiliger

Het begon als tunneltjeswacht, maar inmiddels lopen er zo’n dertig heuse wijkwachters rond in de Enschedese wijk Helmerhoek. In groepjes van drie à vier wijkwachters patrouilleren ze in diensten van ongeveer twee uur in de wijk heen om in gesprek met jongeren te gaan. Buurtbewoners zeggen dat ze zich dankzij de vrijwillige buurtwacht veiliger voelen.

Initiatiefnemer Cemal Dogan onderschrijft dat gevoel. “We werden laatst staande gehouden door een wijkbewoner die ons vertelde dat zij zich dankzij de wijkwachters veilig voelde. Dat geeft je motivatie om dit te doen’’, aldus Dogan.

Van tunneltjeswacht naar Buurtwacht

Dogan begon in 2019 met de tunneltjeswacht die ervoor moest zorgen dat buurtbewoners veilig onder de A35 door konden fietsen. Geregeld werden op die plek passanten overvallen en mishandeld.

“We hoorden in de wijk de verhalen van betrokkenen. Daar hebben we direct op gehandeld’’, zegt Dogan. Hij begon samen met enkele buurtbewoners bij de tunnel te waken, maar de groep vrijwilligers werd steeds groter. Daarbij bleven de problemen in de Helmerhoek niet beperkt tot de fietstunnel. Afvalproblemen, hangplekken, vernielingen waren reden genoeg voor Dogan om zijn activiteiten uit te breiden. Hij zetten een groepsapp op om meer vrijwilligers te werven. Inmiddels zijn er rond de dertig personen die samen Helmerhoek veiliger willen maken.

De wijkwacht is niet van plan de taken van boa’s en wijkagenten over te nemen. “We krijgen via Whatsapp en Facebook berichten en tips. Daar gaan wij op af en mocht de situatie buiten onze macht liggen dan geven we het door aan de wijkagent. Dat komt wel eens voor’’, meldt buurtbewoner en wijkwachter Ronnie Stein.

In gesprek blijven met jongeren

“Jongeren zijn niet altijd potentiële probleemgevallen. We moeten ze op een normale manier benaderen om met ze in gesprek kunnen komen”, vindt Stein.

De wijk Helmerhoek had voorheen al eens ‘The Cube’ om hangjongeren een plek te geven. “Dat was een klein vierkant hokje waar jongeren in konden hangen. Het probleem is dat die werden weggehaald. Ze zijn nu te vinden op een schoolplein in het hart van Helmerhoek’’, merkt Dogan op

Twente breed

Door de positieve reacties heeft Dogan de smaak goed te pakken. Hij wil namelijk zijn organisatie in andere steden van Twente vestigen. Volgens hem is de manier waarop nu in de Helmerhoek wordt gewerkt de oplossing voor jeugdproblematiek in de wijken. Hij zou het ook niet erg vinden om bijvoorbeeld Hengelo of Almelo voort te helpen. “Mochten andere wijken dit initiatief over willen nemen dan zijn we bereid om mee te lopen. Zo kunnen ze alle kneepjes van wat we in Helmerhoek doen leren en gaan we van een wijkwacht 2.0 naar een wijkwacht 3.0”, lacht Dogan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.