Enschede
Video

Geen golven meer in Aquadrome na heropening, wel ‘brandend water’

Een signaal, waarna het zwempubliek massaal in het grote bad springt om mee te deinen op de kunstmatige golven. Het is één van de dingen die niet terugkeren na de heropening: “Te duur.” Aquadrome zal er anders uitzien dan vóór de lekkage. Omdat het subtropisch deel de afgelopen tijd volledig droog stond, is de periode meteen aangegrepen om te verbouwen.

Het is een soort ‘zoek de verschillen’. In eerste instantie vallen de veranderingen niet eens zo op, tot ze benoemd worden. “De rotspartij met waterval in het midden van het bad is weggehaald en ook een aantal kleine spuitelementen zijn verdwenen”, vertelt zwembad-teamleider Erik Kroeze tijdens een rondleiding.

Dat blijkt een noodzakelijk kwaad. “Die elementen zijn mede oorzaak geweest van de geknapte pompleiding in maart, waardoor het bad leegliep. Bovendien was de rotspartij aan vervanging toe. Je moet keuzes maken.”

Boosdoener

Een vreemd beeld is het: een subtropisch zwembad van 750.000 liter dat wordt gevuld met brandslangen. En het duurt ook lang, anderhalve week. Toch gebeurt het nu bij Aquadrome. “Het kan wel met pompinstallaties, maar we kunnen beter gestaag opbouwen om niet meteen te veel druk op de nieuwe leidingen te zetten.”

Kroeze laat in de installatieruimte onder het wateroppervlak zien dat de leidingen “flinke jongens” zijn. In zijn handen draagt hij de boosdoener van de lekkage: een gebroken stuk pvc met roestvlekken dat ooit onderdeel was van zo’n flinke jongen. Door de leegloop stond er ruim anderhalve meter water in de ruimte, met kortsluiting en kapotte installaties tot gevolg.

Kapotte leiding
Scherf van een geknapte pompleiding © 1Twente

Golfslag

Achterin de machinekamer loopt de grootste leiding. “Die is voor de golfslag, maar we hebben ervoor gekozen om die niet opnieuw te installeren vooralsnog. Dat is te duur.” In het achterhoofd speelt bij alle keuzes mee dat dit subtropische bad wordt gesloopt als in 2024 het geplande nieuwe zwembad klaar is.

Brandend water

Liefhebbers van de wildwaterbaan, glijbanen, bubbelbaden en stroomversnelling kunnen opgelucht ademhalen: deze werken straks weer. “En er komt een projectie waardoor het soms lijkt alsof het water in brand staat.”

Tot het eind van deze week wordt het peil aangevuld met leidingwater. Tegelijkertijd worden er chemicaliën aan toegevoegd. “Anders wordt het water groen.” Daarna duurt het nog zo’n twintig dagen om het water op te warmen naar de gewenste dertig graden.

Beperkte opening

Het enige dat dan nog nodig is: “Het geluid van spelende kinderen, die missen we toch wel.” Dat zwempubliek kan vanaf woensdag 25 augustus weer het bad in, verwacht Kroeze. “We gaan op de woensdagmiddag en -avond, vrijdagavond en zondag open. En in de schoolvakanties.” Wie niet kan wachten, kan alvast in het buitenbad terecht.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.