Enschede
Cultuur

De Jonge Honden schetsen 'Spaghettirellen' van 1961 op eigen manier

Het is de zomer van 1961. Oldenzaal ontploft: Italiaanse gastarbeiders en Oldenzaalse jongeren vliegen elkaar in de haren, omdat de Italianen naar de Oldenzaalse meisjes durfden te kijken. Die episode werd later de ‘Spaghettirellen’ genoemd. Theatergroep De Jonge Honden maakten er een openluchtvoorstelling van. Die is donderdag 19 augustus om 21.00 uur in Enschede te zien op het plein achter de Museumfabriek.

876 A1071
De Italiaanse gastarbeiders arriveren in Twente. © De Jonge Honden

Textiel Festival

De openluchtvoorstelling is onderdeel van het Textiel Festival Twente. De Jonge Honden verhalen de gebeurtenissen in 1961 in Oldenzaal, maar op een heel creatieve en romantische manier.

“Het wordt een mix van Romeo & Julia en een spaghettiwestern”, zegt regisseur Versteeg die in de voorstelling vooral nadruk legt op de spanning tussen de Nederlanders en de Italianen.

Oldenzaalse meisjes

De Italiaanse gastarbeiders wilden een normaal leven in Twente. Ze maakten in hun vrije tijd contact met de bevolking en dan vooral met de Oldenzaalse meisjes.

Dat gegeven leidde tot oproer in 1961 waarbij harder klappen vielen. Het gevolg was dat Italianen in vele uitgaansgelegenheden niet meer welkom waren. Dit leidde tot heel veel ophef waarbij de Italiaanse pers zich niet onbetuigd liet.

Première

De première van het theaterstuk heeft plaats op donderdag op 5 augustus om 21.15 uur op het Indiëterrein in Almelo. De Jonge Honden spelen vervolgens op 12 augustus om 21.15 uur op het plein voor Kulturhus Borne in Borne, op 19 augustus om 21.00 uur op het plein achter De Museumfabriek in Enschede.

Vanaf 2 september tot en met 5 september om 20.30 uur heeft de voorstelling plaats in Zwolle plaats en de toer eindigt op 12 september om 20.15 uur op de Ganzenmarkt in Oldenzaal.

Data, plaats en kaartverkoop: https://tgdejongehonden.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.