Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Trainster: ‘Hulphond hoeft écht geen 20 mille te kosten!’

Een goedopgeleide assistentiehond kan mensen met een handicap of stoornis hun leven teruggeven. Dat mag best iets kosten, zou je zeggen. Maar 20.000 euro – wat sommige opleiders rekenen – is echt niet nodig, vindt Jacqueline Groot Kormelink. Voor een fractie van dat bedrag kan het ook, zegt de trainster: "Kijk eens wat het de maatschappij oplevert als iemand geen psycholoog of psychiater meer nodig heeft? Zo'n hond is zó terugverdiend, zeker als je er een reële prijs voor rekent."

'Nauwelijks meer dan een onkostenvergoeding'

Ze pleit met name voor betaalbare hulphonden, omdat de baasjes - die het zelf moeten betalen -zelden een hoog inkomen hebben: "Mensen met een stoornis of lichamelijke handicap hebben vaak geen betaalde baan en kunnen niet zomaar even 20.000 van de bank halen. Door zorgverzekeraars worden alleen blindengeleidehonden, signaalhonden voor dove mensen en soms de ADL* assistentiehonden voor mensen met een lichamelijke handicap vergoed. Zelf leid ik honden op tegen nauwelijks meer dan een onkostenvergoeding. Opgeleide assistentiehonden hebben in Nederland overal dezelfde rechten. Het wordt tijd dat de overheid en de zorgverzekeraars gaan inzien dat niet alleen dure, geaccrediteerde assistentiehondenopleidingen goedgetrainde honden kunnen afleveren."

Autisme en ptss

De in het Achterhoekse Rekken woonachtige Groot Kormelink leidt hulphonden op voor mensen met zichtbare én onzichtbare handicaps. Zelf valt ze met haar rolstoel in de eerste categorie, maar ze helpt ook mensen met bijvoorbeeld autisme of posttraumatisch stresssyndroom (ptss). "Mijn doel is mensen weer deel kunnen laten nemen aan de maatschappij. Dat mensen weer zelf kunnen bepalen hoe laat ze opstaan of naar bed willen gaan. Dat daar geen thuiszorg voor hoeft te komen. Een hond is in staat om je te helpen met het uit- en aankleden. Hij zorgt ervoor dat je wereld groter wordt en dat je weer naar de supermarkt durft te gaan, naar de tandarts of naar de ouderavond van je kind."

icon_main_info_white_glyph

Verjaardag VN-verdrag

Groot Kormelink was woensdag 15 juli te gast bij 1Twente Vandaag met haar hulphond Fats. Ze was uitgenodigd ter ere van het feit dat het die dag precies 5 jaar geleden was dat Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap heeft geratificeerd. Vanaf dat moment was het wettelijk verboden om hulphonden in openbare gelegenheden te weigeren.

Tandarts

Dan moet die winkelier of tandarts je natuurlijk wel willen toelaten met je hond: "Het kan nog altijd gebeuren dat je hond wordt geweigerd. Mijn ervaring is dat je beter vooraf kunt bellen dát je een assistentiehond meeneemt. In overleg kan bijvoorbeeld een tandarts, die hygiëne uiteraard hoog in het vaandel heeft staan, de cliënt met de hond dan aan het eind van het spreekuur inplannen. Dan kan daarna de praktijk worden gereinigd en is de volgende ochtend alles weer spic en span."

Tekst gaat verder onder foto

Jacqueline groot kormelink hulphond
Jacqueline Groot Kormelink: "Ik kwam na m'n twintigste in een rolstoel, maar was al vanaf mijn geboorte niet gezond. Ik kan me de zorgen van mijn ouders om mijn gezondheid en mijn zelfstandigheid nog zo ontzettend goed herinneren. Wat waren zij opgelucht dat een hond er voor kon zorgen dat ik weer zelfstandig de deur uit kon gaan."
Beeld: 1Twente

'Directeuren hebben een inkomen waar je stil van wordt'

Zelf heeft de Rekkense al bijna dertig jaar hulphonden en vanaf die tijd leidt ze ook al honden op voor anderen. Waar zij het doet tegen onkostenvergoeding zijn er in het land genoeg die er volgens haar 'grof geld' aan verdienen: "De trainers misschien niet, die krijgen het minimum, maar de directeuren hebben een inkomen waar je stil van wordt. Dat moet anders, vind ik."

Dat begint al bij de overheid. Die moet de waarde van een hulphond erkennen, zegt ze: "Een jonge cliënt van mij had jarenlang psychische ondersteuning. Dankzij haar hond is dat nu met 50 procent teruggeschroefd. Maar de overheid betaalt liever iemands wekelijkse psychische ondersteuning, dan dat ze eenmalig een bedrag voor een hond uitkeren."

“Het ontroert me iedere dag opnieuw dat een 'eenvoudige hond' in staat is om een mens echt gelukkig te maken.”

'Hoe jonger je begint, hoe beter het werkt'

Groot Kormelink is voor zover zij weet de enige in Nederland die baasje en hond vanaf de leeftijd van zeven weken samen opleidt: "Hoe jonger je begint, hoe beter het werkt. De jonge honden kunnen al echt een gigantische grote hulp voor hun baas zijn. Het assistentiehondenwerk is geen bezigheid waarbij de hond het risico loopt om sneller medische problemen te krijgen. Wel leert hij zijn koppie beter te gebruiken. Voor een assistentiehond moet zijn werk een uitdagend spel blijven.”

Zelfstandigheid

Natuurlijk mag er aan verdiend worden, maar het kan in veel gevallen echt wel een stuk goedkoper dan de eerder genoemde twintig mille. Zelf is ze nog elke dag blij met haar eigen hulphonden: "Ik kwam na m'n twintigste in een rolstoel, maar was al vanaf mijn geboorte niet gezond. Ik kan me de zorgen van mijn ouders om mijn gezondheid en mijn zelfstandigheid nog zo ontzettend goed herinneren. Wat waren zij opgelucht dat een hond er voor kon zorgen dat ik weer zelfstandig de deur uit kon gaan. Het ontroert me iedere dag opnieuw dat een 'eenvoudige hond' in staat is om een mens echt gelukkig te maken. Dat een hond er voor kan zorgen dat een normaal en zelfstandig leven mogelijk is."

*ADL=Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.