Hengelo
Video

Kippen achtergelaten bij kinderboerderij: 'Zo ga je niet met dieren om'

Tijdens de zomerperiode raken de asiels vol met achtergelaten honden of katten. Het is voor sommigen immers zo'n gedoe: op vakantie gaan mét je huisdier. Ook kinderboerderijen hebben hier last van. Afgelopen weekend werden er elf kippen over het hek gegooid bij kinderboerderij 't Weusthag. "Mensen moeten goed nadenken voordat ze een dier nemen", zegt beheerder Tjim Wijering.

Telefoontjes

De telefoon van beheerder Tjim Wijering gaat. "Of we nog behoefte hebben aan een hangbuikzwijn..", verzucht de beheerder. Tijdens de zomerperiode gaat de telefoon van Wijering iedere dag. De mensen die bellen willen graag van hun dieren af: "Het gekste wat iemand mij ooit aanbood, was een kameel."

Na Pasen is er vaak een flinke toename van het aantal belletjes: "De paaskuikens worden uiteindelijk groot. Mensen willen op vakantie en kunnen niemand vinden om op de kleine kippetjes te passen."

Elf kippen gedumpt

Dat mensen bellen zou je nog 'netjes' kunnen noemen; er zijn er ook bij die dieren over het hek gooien. Afgelopen zaterdag was het weer raak. Onbekenden dumpten elf kippen en haantjes bij de kinderboerderij. Van de elf zijn er een paar dagen later nog drie hanen over; de kippen waren een dag later plotseling weer verdwenen, aldus de beheerder. De hanen zitten afgezonderd van de andere vogels: "Het kan maar zo zijn dat deze hanen ziektes bij zich dragen. Hierdoor lopen onze eigen kippen gevaar. Zo ga je gewoon niet met dieren om."

icon_main_quote_red_glyph

"Mensen moeten eerst goed nadenken voordat ze dieren aanschaffen"

Tjim Wijering, beheerder kinderboerderij

Naar de slacht

De haantjes zijn in een slechte gezondheid: "Ze hebben kalkpoten, de veren zijn slecht en ze dragen allerlei soorten ongedierte met zich mee." De drie hanen worden binnenkort opgehaald en naar de slacht gebracht. "Helaas. We kunnen niet anders. Onze hokken zitten allemaal vol. Mensen moeten eerst nadenken voordat ze dieren nemen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.