Hengelo
Sport

BMX'er Merle van Benthem wil op de baan naar Olympische Spelen

Merle van Benthem gaat baanwielrennen. Dat maakte de beste BMX'er uit Twente van het afgelopen decennium donderdagmiddag bekend in 1Twente Vandaag. De oud-Hengelose wilde haar BMX-carrière deze zomer afsluiten op de Olympische Spelen, maar ze wist zich begin mei niet te plaatsen voor 'Tokyo'. "Ik zag Willy Kanis zo'n vijftien jaar geleden de overstap maken en vanaf dat moment speelde het al door mijn hoofd: als ik ooit stop met crossen, wil ik de baan op."

Afbouwen? Nee!

Van Benthem ziet de overstap niet als een vorm van afbouwen, absoluut niet. "Ik train al enkele weken mee op de baan in Apeldoorn met de Nederlandse talenten, maar wil proberen me bij de Nederlandse top te fietsen. Mijn doel is uiteindelijk meedoen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs."

De geboren Hengelose was jarenlang de beste en bekendste BMX'er uit Twente. In 2010 werd ze als junior wereldkampioen en later stond ze bij de eliterijdsters meermalen op het podium tijdens grote toernooien. Even vaak echter gooiden zware blessures roet in het eten. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro strandde ze in de halve finale en voor die van 2012 in Londen wist ze zich niet te plaatsen. Afgelopen mei bleek ze evenmin goed genoeg voor plaatsing voor de spelen eind deze maand in Tokyo. En vorige week kondigde ze dus haar afscheid van de BMX-sport aan.

Merle van benthem bmx 2
Merle van Benthem wilde haar BMX-carrière deze zomer afsluiten op de Olympische Spelen, maar ze wist zich begin mei niet te plaatsen voor 'Tokyo'. © Merle van Benthem

Zware blessures

"Het is goed zo. BMX'en is een risicovolle sport. Ik heb verschillende zware blessures opgelopen, dus ik had al eerder besloten dat het na Tokyo mooi geweest zou zijn." Vervolgens is ze gaan nadenken over de rest van haar leven en daarin is voorlopig nog geen sprake van 'huisje, boompje, beestje'. BMX'en en baanwielrennen. In beide gevallen zit je op een fiets, maar verder is het een wereld van verschil, weet Van Benthem: "Het gaat veel meer om kracht. Je rijdt op een veel groter verzet dan met een BMX. Ik zal dus de komende tijd ook veel in het krachthonk te vinden zijn."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik zal de komende tijd ook veel in het krachthonk te vinden zijn."

Merle van Benthem

Teamsprint

Uiteindelijk wil Merle graag deel gaan uitmaken van het vrouwenteam teamsprint. Dat wordt nu gevormd door Hetty van de Wouw, Steffie van der Peet en Kyra Lamberink. "Als er een uitvalt, is er geen reserve. Daarom zijn ze bij de bond ook blij dat ik wil proberen de overstap te maken. Uiteindelijk zou ik daarnaast ook graag op de individuele nummers op de baan uitkomen."

A-status

De A-status als BMX'er is ze nu kwijt. Op de baan moet ze die terugverdienen met wedstrijden. Daarmee krijgt ze een hogere topsportvergoeding en worden haar trainingsfaciliteiten uitgebreider. Van Benthem is vastbesloten om te slagen op de baan. Het blessureduiveltje is daar in elk geval minder prominent aanwezig. De sport is een stuk veiliger dan BMX'en. "Of het me gaat lukken? Aan mijn motivatie zal het niet liggen, maar of dat genoeg is om te slagen op de baan? We gaan het zien."

Merle van Benthem Ernst Bergboer
"Of het me gaat lukken? Aan mijn motivatie zal het niet liggen." © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.