Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twee jaar na overstap van BMX naar baan is Merle van Benthem uit Hengelo nog niet klaar voor het grote werk

210715 Merle van Benthem
Merle van Benthem over hoe haar moeders ziekte invloed heeft op haar carrière: "Ik kon de emoties in eerste instantie goed omzetten naar prestaties in de trainingen, maar later ging het tegen me werken."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Precies 25 maanden geleden maakte Merle van Benthem bekend dat ze de overstap maakt van het BMX'en naar het baanwielrennen. Hoe snel kan een wereldtopper op de crossfiets aanhaken bij de landelijke top op de baan? In Van Benthems geval duurt het langer dan gehoopt: bij de WK afgelopen week in Glasgow was ze niet van de partij. Hoog tijd voor een belletje met Van Benthem.

'Geen excuus'

Ze wil het niet als excuus gebruiken, maar vertelt dat ze niet in de meest prettige periode van haar leven zit: "Mijn moeder is ernstig ziek. Het is nu gelukkig stabiel, maar beter worden zal ze niet. Ik kon de emoties in eerste instantie goed omzetten naar prestaties in de trainingen, maar later ging het tegen me werken en mede daardoor ben ik nog niet waar ik zou willen zijn."

Apeldoorn

De 30-jarige Hengelose traint weliswaar drie dagen per week op de baan in Apeldoorn en is veel te vinden in het fitnesshonk, maar ze weet die trainingsuren nog niet om te zetten naar resultaten, waarvan de bondscoach wakker ligt: "Ik heb nog heel wat stappen te maken. Ik train nu bijvoorbeeld geregeld met de meiden die deel uitmaken van de nationale selectie op de teamsprint. Er is bij mij best progressie, maar het verschil tussen ons is nog groot."

“Als er iets is dat mijn moeder graag zou willen, is dat ik dit kan blijven doen.”

Olympische Spelen

Toch wil Van Benthem koste wat het kost slagen op de baan: "Mijn droom is nog steeds om volgend jaar aan de start te staan van de Olympische Spelen in Parijs, maar dat wordt wel heel, heel lastig." Nadeel is dat ze geen topsportstatus heeft; nadat ze stopte op de BMX is ze die kwijtgeraakt. Pas als ze zich op de baan met de nationale top kan meten, komt dat 'keurmerk' met de bijbehorende financiële middelen weer binnen bereik.

Papendal

Wel woont, traint en werkt ze nog altijd op Papendal, vertelt ze: "Dat kan omdat ik deel uitmaak van de groep die nét onder de wereldbekerselectie zit. Vanuit daar (Papendal is vlakbij Arnhem, red.) kan ik makkelijk drie keer per week trainen op de baan in Apeldoorn." Werken doet ze ook op Papendal: "Anderhalve dag per week voor Topsport Gelderland. Daar doe ik wat communicatie, met name op het gebied van e-sports." Verder krijgt ze financiële ondersteuning van haar sponsor uitzendbedrijf Nedflex.

icon_main_info_white_glyph

Roemrucht verleden

Merle van Benthem was jarenlang de beste en bekendste BMX'er uit Twente. In 2010 werd ze als junior wereldkampioen en later stond ze bij de eliterijdsters meermalen op het podium tijdens grote toernooien. Even vaak echter gooiden zware blessures roet in het eten. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro strandde ze in de halve finale en voor die van 2012 in Londen wist ze zich niet te plaatsen. In mei 2021 bleek ze evenmin goed genoeg voor plaatsing voor de spelen later die maand in Tokyo. In juli 2021 kondigde ze haar afscheid van de BMX-sport aan.

Leeftijd

Mocht de Hengelose 'Parijs' niet halen, dan is er nog geen man overboord, vertelt ze: "Er zijn natuurlijk veel meer mooie wedstrijden om aan mee te doen. En als ik het leuk blijf vinden en het op kan brengen, kan het zo zijn dat ik me richt op de volgende Olympische Spelen, in 2028 in Los Angeles. Ja, dan ben ik 35, maar dat is Roy van den Berg nu ook, en die won afgelopen week goud op het WK met de mannen teamsprint."

Merle van benthem bmx 12
Lees ook
BMX'er Merle van Benthem wil op de baan naar Olympische Spelen

Focus

Hoewel het lastig zal zijn de focus te blijven houden, nu haar moeder zo ziek is, geeft één gedachte Merle van Benthem veel kracht: "Als er iets is dat mijn moeder graag zou willen, is dat ik dit kan blijven doen. Zij blijft mijn grootste fan."

230811 merle van benthem baan EIGEN FOTO
Drie keer per week traint Van Benthem op de baan in Apeldoorn.
Beeld: Merle van Benthem
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.