Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vijf boerinnen rond Enschede tonen onversneden hun boerenleven: 'Wij zijn heel rijk'

Wanneer gaat een koe melk geven? Of geeft een koe altijd melk? En hoeveel liter dan? Hoe vaak wordt per dag gemolken? Wat eet en drinkt een koe eigenlijk? Wat is het verschil tussen een biologisch en een gangbaar melkveebedrijf? Waarom wordt het kalfje bij de moeder weggehaald? Zomaar wat vragen die vijf boerinnen in Enschede de komende weken graag beantwoorden tijdens rondleidingen in hun bedrijven.

Negende keer

“We doen dit voor de kinderen, maar we nemen de ouders, opa’s en oma’s erbij mee”, zegt Jenny Stokkers die samen met haar man en kinderen een melkveebedrijf met zestig koeien in Boekelo heeft.

De vijf boerinnen houden de rondleidingen op hun bedrijf al voor de negende keer. Boerin Hermieke Voogd stond mede aan de basis. “We vonden het leuk om mensen te laten zien hoe het echt toegaat op de boerderij. Het werd een succes, vandaar dat we het nu alweer voor de negende keer doen.”

Hoog niveau

Het bedrijf van Stokkers trekt gedurende de rondleidingsweken gemiddeld toch al gauw vijftien bezoekers per keer. “En we hebben dagen dat er wel vijftig mensen komen”, aldus Jenny. De beide boerinnen vinden het belangrijk dat anderen hun bedrijf leren kennen. “Waar komt ons voedsel vandaan. Wat hebben wij te bieden. Weet je, dat er weinig landen in de wereld zijn waar de landbouw op zo’n hoog niveau staat. Alles wordt gecontroleerd. Je kunt het niet veiliger krijgen.”

Slachten

Echt gekke vragen zijn er niet, vinden de boerinnen. Waarom wordt een kalf dan zo snel weggehaald bij de moeder? Hermieke lacht: “In eerste instantie vinden mensen dat vaak zielig, maar dat doen we mede voor de veiligheid. Wat als zo’n zware koe op het kalfje valt als ze na de geboorte nog wankel op de poten staat? Als het kalf lang bij de moeder blijft, gaan ze elkaar missen en dat levert weer andere problemen op.”

Jenny vertelt dat op haar biobedrijf koeien ook gewoon worden geslacht als ze geen melk meer geven. “Als ik in de stad zou wonen, was ik vegetariër denk ik. Dan prevaleert de liefde voor de dieren.”

Rijkdom

Ontegenzeggelijk moet er worden aangepakt op een boerenbedrijf en zijn de werkdagen lang. Maar zegt Jenny: “Ik heb een geweldig leven. We zijn heel rijk. We hebben bos en alles bij de deur, je kunt met dieren omgaan.” Voor haar bestaat er niets mooiers.

icon_main_info_white_glyph

Rondleidingen

De rondleidingen op de boerenbedrijven beginnen om 14.00 uur en duren een tot anderhalf uur. Aanmelden (zie hieronder) is noodzakelijk. De kosten bedragen 2,50 euro per persoon, kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis meedoen.

Voor informatie kan altijd worden gebeld met één van de deelnemende bedrijven.

Op de site boerenentuinderspakkenuit.nl van de LTO staan talloze uitjes op het gebied van landbouw waaronder ook de rondleidingen op de vijf Enschedese bedrijven.

Image001
Alle informatie over de rondleidingen
Beeld: De vijf deelnemende boerenbedrijven
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.