Twente
Enschede
Sport
Voetbal

Scheidsrechter Bas Nijhuis: ‘EK-finale een van Björns beste wedstrijden ooit’

Volgens Bas Nijhuis floot z’n collega en streekgenoot Björn Kuipers zondagavond tijdens de EK-finale een van de beste wedstrijden uit z’n carrière: “Björn was messcherp, hij was overal, pakte de juiste kaarten en er zat toch ontspanning op z’n gezicht. Hij floot een wereldpartij en ja, dat maakt me wel trots.”

Johan Derksen en Dick Advocaat

De Enschedese scheidsrechter volgde de finale voor de tv samen met onder meer Johan Derksen en Dick Advocaat, tijdens het Veronicaprogramma ‘De Oranjezomer’. Als scheidsrechter kijkt hij anders dan een gemiddelde voetbalfan. Nijhuis: “Daar zeiden ze al: ‘Bas, jij kijkt echt als scheidsrechter’ en dat klopt: ik kan niet normaal kijken naar zo’n pot kijken. Dát is een kaart, dát is buitenspel. Ja, da’s soms knap irritant.” Voor hemzelf en voor de mensen waarmee hij kijkt, welteverstaan.

icon_main_quote_red_glyph

"Zag je hoe Chiellini die Engelsman aan z’n kraag onderuit trok in de finale? Daarmee had ie goud gewonnen op de Olympische Spelen, haha!”

Bas Nijhuis

Danny Makkelie

Van het fluiten van zijn Oldenzaalse collega heeft Nijhuis echt genoten. “Let wel, er stond nogal wat druk op, hè.” Doordat Danny Makkelie (de tweede Nederlandse scheidsrechter die op het EK van de partij was) in de halve finale tussen Engeland en Denemarken iets te makkelijk een penalty gaf aan de Engelsen, moest Kuipers extra z’n best doen zondag, legt Nijhuis uit. “Zulke grote wedstrijden stralen af op het hele Nederlandse scheidsrechtersgilde. Kuipers moest de iets mindere wedstrijd van Makkelie toch een beetje goedmaken.”

Nijhuis vindt dat we beslist niet te geringschattend moeten doen over de prestaties van Kuipers op het EK: “In Nederland zijn we daar heel nuchter in. In Turkije zou het hele land op z’n kop staan als Cüneyt Çakır, de Turkse topscheids, de finale had mogen fluiten.”

Björn Kuipers Voorbij Corona
Björn Kuipers, hier op kantoor van een van z'n Jumbo-filialen in Oldenzaal, floot zondag volgens Bas Nijhuis een nagenoeg perfecte wedstrijd. © 1Twente

Champions League

Behalve van Björn Kuipers genoot Nijhuis ook van de spelers op het veld, waarvan hij het merendeel al tegenkwam in bijvoorbeeld de Champions League: “Die Chiellini is fantastisch. Hij kan de verschrikkelijkste dingen uithalen op het veld en vervolgens met de grootste glimlach naar je kijken. Zag je hoe hij die Engelsman aan z’n kraag onderuit trok in de finale? Daarmee had ie goud gewonnen op de Olympische Spelen, haha!”

'Ik had de keeper niet eens gemist'

Nijhuis haalt moeiteloos nog wat meer anekdotes naar boven, waarbij hij zichzelf ook niet spaart. Als er één spreekwoord op hem van toepassing is, is het wel ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. Is dat de reden dat de Enschedeër nog nooit op een eindtoernooi hebben zien fluiten? “Ja, haha, dat zou heel goed kunnen! Dit weekend floot ik een oefenwedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Heracles en ik had niet eens in de gaten dat er bij de aftrap geen doelman op goal stond bij de Eagles. Dan begrijp je het wel, toch?”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.