Enschede

Streep door Proef Eet in Enschede: ‘De versoepelingen komen te laat'

Voor het tweede jaar op rij wordt Proef Eet Enschede afgelast vanwege de coronamaatregelen. Het culinaire evenement in de binnenstad zou dit jaar in aangepast vorm doorgaan, maar na de persconferentie van Mark Rutte afgelopen vrijdag is alles onzeker geworden.

Proef Eet 2019 1twente
De Proef Eet in 2019. © 1Twente

Versoepelingen komen te laat

Proef Eet zou in het eerste weekend van september plaatshebben. Weliswaar heeft het kabinet vrijdag alleen nog een streep gezet door meerdaagse evenementen tot en met 13 augustus. "Maar in het tijdsbestek dat eventueel daarna nog rest kun je geen volwaardige editie meer optuigen en tot die tijd alle inspanningen verlangen in de voorbereiding van onze deelnemers en leveranciers", zegt organisator Robin Hollander. Hij vreest dat eventuele versoepelingen te laat komen.

Toegangstesten geen optie

“Als er versoepelingen komen, dan verwachten wij dat dat alleen voor evenementen zal zijn die gebruik maken van toegangstesten”, zegt Hollander. “Voor een open evenement als Proef Eet is dat simpelweg niet mogelijk.” Omdat leveranciers van bijvoorbeeld elektriciteit en andere faciliteiten niet vlak van tevoren kosteloos afgezegd kunnen worden, heeft de organisatie afgelopen het vervelende besluit moeten nemen.

Alle pijlen op 2022

De teleurstelling is groot, zegt Hollander. “Er zijn veel mensen die hun best hebben gedaan om deze editie van Proef Eet mogelijk te kunnen maken. Het zou vanwege corona al een editie worden met allerlei aanpassingen. Maar na de persconferentie van vrijdag hebben wij niet het idee dat dit op korte termijn mogelijk is.” De organisatie richt alle pijlen nu op de editie van Proef Eet in 2022.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.