Hengelo
Politiek

Hengelo ziet toekomst RES positief in ondanks gesteggel bij de buren

De Hengelose wethouder Claudio Bruggink (D66) ziet geen negatieve effecten voor de RES Twente na het sneuvelen van de lokale Energievisie in de Enschedese gemeenteraad. Dat zei Bruggink afgelopen woensdagavond tegen de Hengelose raad. Ook heeft het geen effect voor de Hengelose bijdrage aan de Regionale Energie Strategie (RES) Twente.

Zonneveld pexels
De Hengelose wethouder Claudio Bruggink (D66) ziet geen negatieve effecten voor de RES Twente na het sneuvelen van de lokale Energievisie in de Enschedese gemeenteraad. © Pexels

Lokale Energievisie

Afgelopen dinsdag zette de gemeenteraad van Enschede een streep door de lokale Energievisie. Dit was de beoogde Enschedese bijdrage aan de RES Twente. De zogenaamde Regionale Energie Strategie (RES) Twente bestaat uit een aantal afspraken op het gebied van duurzame energie waaraan de Twentse gemeenten zich conformeren. Zo moeten de veertien Twentse gemeenten samen 1,5 Terawattuur aan duurzame energie opwekken. De gemeenten mogen zelf invullen op welke manier zij dit doen. In de RES staat dat er voor zestig procent energie moet worden opgewekt uit wind en voor veertig procent uit zon. De Enschedese bieding staat na dinsdag nog op losse schroeven.

SP: 'Vrees wordt bewaarheid'

Voor het Hengelose SP-raadslid Hugo Koetsveld aanleiding om de wethouder te vragen naar de ontwikkelingen bij de buren. “Waar wij als fractie twee weken geleden al voor vreesden lijkt nu werkelijkheid te worden. De RES Twente staat al hevig onder druk doordat verschillende Twentse gemeenten terugtrekkende bewegingen maken”, zegt het raadslid. Hij wil dan ook weten van de wethouder wat dit betekent voor Hengelo en de RES in zijn geheel.

‘Geen consequenties voor Hengelo’

“De recente ontwikkelingen hebben in onze ogen geen consequenties voor het Hengelose bod. De gemeenten hebben afgesproken om een bijdrage te leveren aan de RES Twente en hierover zelf in gesprek te gaan met de inwoners”, zegt Bruggink.

De Hengelose bijdrage aan de RES is al vastgesteld in de omgevingsvisie Hengelo Buiten. Het college heeft hier een aantal zogenaamde zoeklocaties aangewezen, waar zonneparken en windmolens gerealiseerd kunnen worden.

Rijssen-Holten

Twaalf van de veertien gemeenteraden hebben ingestemd met de eerste versie van de RES Twente. Alleen Rijssen-Holten en Enschede nog niet. Volgens Bruggink wordt de RES Twente 'geframed' (zie kader) in het nieuws: “Op dit moment is de RES Twente 1.0 vastgesteld door twaalf van de veertien Twentse gemeenteraden, maar als je het nieuws volgt, lijkt het of ze massaal afhaken.” De wethouder ziet vooral een ‘overgrote steun’ voor het behalen van de doelen in de RES. De raad van Rijssen-Holten gaat vrijdagavond een oordeel vellen over de RES Twente 1.0. Enschede laat nog even op zich wachten. Desondanks werd de eerste versie van de RES Twente vandaag aangeboden in Den Haag.

icon_main_info_white_glyph

Framing

'Framing' is een Engelse term die verwijst naar een overtuigingstechniek in de communicatie. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene wordt uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschrevene of een mening daarover te propageren. Onder meer in de politiek, de journalistiek en de reclame wordt bewust (en onbewust) gebruikgemaakt van framing.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.