Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Enschedees gezin leeft voor RTL-programma twee weken bij de amish in Ohio

431525 amishfoot

De godvrezende amish, met al hun tradities, in paard-en-wagen op de weidse vlakten van Ohio. De Enschedese familie Voets, achter de frituur in Restaria Boswinkel. Wat kunnen ze van elkaar leren?

Ver van huis, heet het nieuwe programma waarmee RTL4 vanavond aftrapt. Vier Nederlandse gezinnen brengen twee weken door bij amish-families op het platteland van de Amerikaanse staat Ohio, om daar weer terug te komen tot de kern: het gezin. Geen telefoon of televisie, geen auto s. In plaats daarvan vijf keer per dag lezen uit de Bijbel en een zee van tijd voor elkaar.

De familie Voets uit Enschede is één van de vier gezinnen. Edwin (51) en Nathalie (51) hebben drie kinderen - Mitchel (24), Jeffrey(20) en Jennifer (19)- en zijn eigenaar van de prijswinnende cafetaria Restaria Boswinkel. Een horecagezin, dat al tientallen jaren het lekkerste patatje bakt, maar in alle drukte soms langs elkaar heen leeft. Zoon Mitchel gaf het gezin op. Vader en moeder waren overrompeld, maar gingen al snel overstag. Het was natuurlijk een verrassing dat Mitchel ons had opgegeven, maar ik heb het nooit gezien als iets negatiefs , zegt Edwin. Ik zag het als de boodschap: wij hebben een superleuke jeugd gehad, we zouden alleen willen dat we iets meer tijd voor elkaar hebben.

Telefoons ingeleverd
Twee weken waren ze te gast bij de amish. Een prachtig gezin, Ben en Martha, met zes kinderen , zegt Edwin. Ze hebben hun huis en hun hart voor ons geopend, het was alsof we ze al jaren kenden. Het Nederlandse gezin moest flink schakelen. De telefoons werden ingeleverd, alle luxe ging overboord, er werd typische amishkleding gedragen: jurken en kapjes voor de vrouwen, wijde broeken en overhemden voor de mannen.

Ze draaiden volop mee in de huishouding. Ik heb nog nooit zoveel met de hand afgewassen , lacht Nathalie. Zonder tv en telefoon werden er spelletjes gespeeld, en werden lange gesprekken gevoerd bij een kampvuur ergens op het uitgestrekte land van Ben en Martha. Het was een bijzondere ervaring, zegt Edwin. Ik heb daar wel eens gedacht: wat ben ik in Nederland nou in godsnaam aan het doen? Wij zeggen hier wel altijd: het gezin komt op de eerste plaats, maar eigenlijk zijn we dat allang kwijt.

Waardevolle lessen
Inmiddels is het gezin Voets al een tijdje weer thuis. We kwamen zaterdag terug en zondag gingen we direct weer aan het werk , zegt Nathalie. Veel tijd voor reflectie was er niet, en leven als amish in Enschede is niet echt een optie, maar toch neemt het gezin Voets waardevolle lessen mee. We proberen nu wel minstens een keer per week samen te eten, zonder telefoon. Meer aandacht voor elkaar, meer ruimte voor complimenten en bedankjes. Maar het blijft natuurlijk wel een Nederlands horecagezin. De komende weken heeft Restaria Boswinkel elke dinsdag een gezinsaanbieding , lacht Edwin. Dan kunnen mensen thuis samen patat eten en dan kijken naar Ver van Huis.

Ver van Huis, vanaf vandaag wekelijks elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL4.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: RTL4
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.