Enschede

Fietsstraat te smal, dus moeten fietsers in Enschede de stoep op

De nieuwe fietsstraat aan de Molenstraat pakt nog niet zo uit als gehoopt. Het is er vooral in de spitsuren zo druk bij de kruising met de Oldenzaalsestraat, dat er geen plek meer is voor fietsers. Die krijgen nu noodgedwongen een plek op de stoep.

Molenstraat Wilco
Ter hoogte van de kruising Molenstraat/Oldenzaalsestraat is er op de fietsstraat te weinig ruimte, dus moeten de fietsers de stoep op. © Wilco Louwes

Onlangs is de Molenstraat volledig op de schop gegaan. Een project van 330.000 euro, waarvan de helft voor rekening van de gemeente Enschede en de helft van de provincie Overijssel. De weg is smaller geworden en de voetpaden juist een stuk breder. Het is een fietsstraat geworden, wat betekent dat de automobilist zich er 'te gast' moet voelen.

Rijen voor verkeerslicht

Maar zoals raadsleden als Barry Overink (Burgerbelangen) onlangs op social media al constateerden, pakt de versmalling bij de kruising met de Oldenzaalsestraat niet goed uit. Ter hoogte van verkeerslichten is de extra wachtstrook voor fietsers niet lang genoeg. Als er een rij wachtende auto's staat, voelen fietsers en scootmobielers zich genoodzaakt om de stoep te gebruiken.

Als tijdelijke oplossing heeft de gemeente nu met gele verf een fietsstrook op de stoep getekend om fietsers naar het verkeerslicht te begeleiden. En dat is toch opvallend, omdat de rood geasfalteerde weg moet doorgaan als fietsstraat.

'Van korte duur'

Woordvoerder Wouter van der Zouw van de gemeente Enschede laat weten dat de met gele verf aangebrachte fietsstrook inderdaad een tijdelijke oplossing is om de doorstroming te verbeteren. "De voornaamste reden voor het doorstromingsprobleem is dat de werkzaamheden nog niet zijn afgerond."

Twee aanpassingen moeten er voor zorgen dat de Molenstraat/Hengelosestraat zijn functie als sluiproute verliest. Ter hoogte van het kruispunt met de Raiffeissenstraat loopt de weg straks voor automobilisten dood. Het kruispunt ter hoogte van de Oldenzaalsestraat wordt opnieuw ingericht.

"Met het nieuwe kruispunt zullen de verkeersstromen anders gaan lopen en zal de doorstroming als het goed is verbeteren", aldus Van der Zouw. "De belangrijkste wijziging is dat de verkeerslichten gaan verdwijnen, waardoor de doorstroming stad in- en uitwaarts aanzienlijk wordt verbeterd. Op deze manier zal de verkeersdruk in de Molenstraat afnemen, waardoor het prettigere fietsen wordt."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.