Hengelo

Boegbeeld Pier van Dijk draagt het stokje over aan 'nieuwe generatie kunstenaars'

Pier van Dijk, een bekend boegbeeld uit de Hengelose kunstwereld, heeft zondag het stokje overgedragen aan 'een nieuwe generatie kunstenaars'. In het Prins Bernardplantsoen werd de beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van talloze projecten en exposities samen met zijn vrouw Thea verrast door vrienden en collega's.

Een stapje terug

In maart maakte Van Dijk al wereldkundig dat hij het tijd vindt om het rustiger aan te gaan doen. Dat betekent dat hij al zijn bestuurstaken bij verschillende Hengelose stichtingen neerlegt. Dat was geen gemakkelijk besluit. Twee jaar geleden gaf de nu 77-jarige Van Dijk al aan een stap terug te willen doen. "Willen is niet hetzelfde als kunnen," zei hij toen. "Het bleek voor mij een moeizaam proces, maar de knoop is doorgehakt."

"Het was een hele bijzondere dag," zei Van Dijk, zondag na afloop. De kunstenaar dacht even samen met 'zijn muze' een drankje op het terras bij het water van Paviljoen de Ontmoeting te gaan drinken die middag. Dat drankje zat er zeker in, maar het glas werd geheven samen met tientallen Hengelose beeldend kunstenaars. Er was een speciaal programma in elkaar gezet met muziek, performances en toespraken als dank voor zijn jarenlange inzet.

Dankbaar

Verschillende collega's spraken het Hengelose boegbeeld van de beeldende kunst toe. Daaruit bleek dat iedereen wel zijn eigen anekdotes en herinneringen heeft aan het tijdperk Van Dijk. "Dankzij Pier hebben we eigenlijk een geweldig, professioneel speelveld gehad als kunstenaars," zei nachtburgemeester Irma Bruggeman. "Zonder hem hadden we veel meer gevoeld hoe schraal de kunstwereld eigenlijk is."

Ook Esther de Vries is Van Dijk dankbaar dat hij jarenlang een podium creëerde voor de beeldende kunst, waardoor kunstenaars hun werk hebben kunnen laten zien. "Een kunstenaar heeft dat nodig en dat heeft hij toch maar weer steeds aangereikt."

icon_main_quote_red_glyph

'Zonder Pier hadden we veel meer gevoeld hoe schraal de kunstwereld eigenlijk is.'

Irma Bruggeman

De Vries gaf Van Dijk de opdracht om ook letterlijk het stokje door te geven door een aantal kunststof estafettestokken uit te delen. Er ging meteen ook een duidelijke boodschap vanuit: "We moeten het straks samen met elkaar doen," zei ze. "Ik hoop dat dit ook gaat lukken. Samenwerken is heel erg belangrijk om een eigen podium te creëren."

Vriend en collega Tony Boiso gaf een korte performance waarin hij Van Dijk uitnodigde om 'een niet uitgesproken punt' te zetten met een kwast, gedoopt in witte verf, op een minstens vijftig jaar oude boom. Die punt werd gezet, waardoor er nu geen weg meer terug is.

20210621 pier van dijk foto emile urban
Boegbeeld Pier van Dijk organiseerde jarenlang exposities, tentoonstellingen en maakte zich hard voor de beeldende kunst in Hengelo voor verschillende Hengelose stichtingen. © Emile Urban

Genieten

Van Dijk richtte in februari 2020 Stichting 074 PK op. Hiermee kreeg het gelijknamige kunstenaarsinitiatief dat al jaren bestaat een formele status. Doel van oprichting was om de professionele beeldende kunst in Hengelo nieuw perspectief en mogelijkheden te bieden. Ook stond Van Dijk aan de wieg van Stichting Nachtburgemeester Hengelo.

Dat de beeldend kunstenaar zijn bestuurlijke taken neerlegt, betekent zeker niet dat hij achter de geraniums gaat zitten. "Ik ga nu genieten van al datgene dat achter mij ligt." De tijd die vrijkomt gaat Van Dijk dan ook besteden aan opruimen van zijn atelier en daarna vooral aan archiveren, conserveren, exposeren en publiceren.

De kunstenaar blijft ook betrokken bij lopende initiatieven als 'Zie de Vide' en 'Zie de Vensters', twee projecten in Schouwburg Hengelo. "Verder ben ik nog bezig met de afronding van de mogelijke realisatie van het project Kunst Rondom, werk van Hengelose professionele beeldend kunstenaars rondom alle pilaren van Schouwburg Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.