Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Hengelo, doe onderzoek naar risico's laagfrequente geluiden windmolens'

Bewoners van de Woolderes, het Woolde en wat aangrenzende wijken gaan een stichting oprichten om de komst van windmolens naar het retentiegebied Woolde tegen te houden. Vrijdag 18 juni kwam een groep bezorgde burgers bijeen en werd de oprichting in gang gezet.

'Te weinig wind'

Mariska van Doorn en beoogd stichtingsvoorzitter Henk Dassen voeren het woord namens de actievoerders. Hun grootste bezwaar ligt in het feit dat er in alle besluitvorming voorbij wordt gegaan aan de mogelijke gezondheidsrisico's. Dassen: "We zitten in Twente in een windluwe regio, dus je moet al de hoogte in om de gewenste hoeveelheid wind te vangen. En juist hoe hoger een windturbine, hoe meer hinder en hoe groter de mogelijke gezondheidsklachten. Die klachten worden veroorzaakt doordat de molens een zeer storend laagfrequent geluid voortbrengen."

Slaapproblemen, oorsuizen en hoofdpijn

Van Doorn wijst op een rede van de Rijssense huisarts Jan Baan, die eind mei tijdens een inspreekavond voor de gemeenteraad van Rijssen-Holten de mogelijke gezondheidsrisico's aanhaalde. Baan: "Verschillende studies laten het zien: er is nu al genoeg bewijs van een verband tussen de laagfrequente geluiden (onder de 20 Hertz, red.) die de windturbines voortbrengen en gezondheidsklachten van omwonenden."

Baan noemt onder meer slaapproblemen, duizeligheid, oorsuizen ofwel tinnitus en hoofdpijn: "Bij de nu geldende geluidsnormen wordt geen rekening gehouden met deze extreem lage tonen, terwijl ze juist erg ver kunnen dragen en ernstige gevolgen kunnen hebben." Baan vindt dat bij de besluitvorming het welbevinden van de omwonenden de hoogste prioriteit moet hebben.

“Er wordt nu alleen nog maar een totaalaantal voor Twente genoemd, maar uiteindelijk moet Twente wél een plek vinden voor al die windmolens.”

Samen optrekken met inwoners Borne en Delden

Huisarts Baan heeft Mariska van Doorn en Henk Dassen aan zijn kant staan. Logisch, zij willen die (hoge) windmolens niet in hun achtertuin. Sterker nog, zij willen die dingen nergens nabij bewoning. En daarom is er nu een stichting in oprichting die onder meer pleit voor onderzoek naar de mogelijke gezondheidsschade die windturbines veroorzaakt. Daarbij trekt de stichting op met actiegroepen in Borne (Geen Windmolens bij Woonwijken) en Delden (Buren tegen Windmolens).

Afleidingsmanoeuvre

Dat de veelbesproken lijst met windmolens en zonneparken per gemeente eind vorige week uit de Regionale Energiestrategie (RES) is geschrapt, verandert de zaak niet voor Dassen en Van Doorn. Dassen: "Er wordt nu inderdaad alleen nog maar een totaalaantal voor Twente genoemd, waarmee ze denken dat de kans op acceptatie van de strategie vergroot wordt, maar uiteindelijk moet Twente wél een plek vinden voor die 39 windmolens, die 688 hectare aan zonnevelden en die 382 hectare zon op dak. Ik zie dit dan ook eerder als een afleidingsmanoeuvre. Het is voor ons in elk geval geen reden om achterover te leunen. Wij gaan verder met onze actie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.