Hengelo
Politiek

‘Een nieuw pand zou een mooi jubileumcadeau zijn’

Vrijwilligers van de Weggeefwinkel Hengelo hebben woensdagmiddag een petitie aangeboden aan wethouder Bas van Wakeren. De winkel moet in september het pand verlaten en zijn dus nog naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen. Met de petitie willen zij nogmaals benadrukken welke belangrijke rol de weggeefwinkel speelt in Hengelo en omgeving.

Petitie

Met de petitie wil de weggeefwinkel nogmaals onderschrijven hoe belangrijk de winkel is voor de minima van Hengelo en omstreken. De petitie is ruim 250 keer ondertekend. De weggeefwinkel zamelt spullen in voor mensen die het nodig hebben. Denk hierbij aan mensen met een laag inkomen en asielzoekers. “Een groot deel van het azc is ingericht met onder andere spulletjes uit de weggeefwinkel”, zegt vrijwilliger Jan Nijhuis. Ook speelt de weggeefwinkel een belangrijke sociale rol in de wijk.

Appartementen

Het pand aan de Schumannstraat in Klein-Driene is eigendom van woningcorporatie Welbions. Zij willen in de oude winkelpanden een aantal appartementen realiseren. Er was eerst sprake van dat de weggeefwinkel in juli het pand al moest verlaten, maar Welbions heeft dit uitgesteld tot september. Volgens eigenaresse Carin Nijhuis moeten ze voor september een nieuw pand hebben. De gemeente Hengelo heeft contact gelegd met vastgoedbeheerder Ad Hoc om eens te kijken naar een pand voor de weggeefwinkel. “We hebben contact gehad met Ad Hoc en zij hebben ons een pand aangeboden, alleen kost dit wel 285 euro per maand betalen. Dat kunnen wij gewoon niet betalen”, zegt Nijhuis. De weggeefwinkel draait uitsluitend op giften. Enige wat zij vragen voor de spullen is een bijdrage van vijftig cent.

Gemeente heeft geen pand

Wethouder van Wakeren onderschrijft het belang van de weggeefwinkel: “Ik denk dat de weggeefwinkel echt een meerwaarde heeft voor de stad. Zeker ook voor de wijk Klein-Driene”, zegt Van Wakeren. Toch heeft de gemeente zelf geen panden beschikbaar waar de weggeefwinkel eventueel in zouden kunnen: “Ik kan helaas geen pand toezeggen aan de weggeefwinkel, maar we kunnen wel contacten leggen met instellingen in de stad. Daar zijn we al mee bezig.” Bij de weggeefwinkel hopen ze in ieder geval ook na september spullen kunnen weggeven.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.