Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bezorgd om 'vage' dierenwet: mag deze boerin uit Twekkelo straks nog koeien melken?

Twee keer per dag haalt Karin Schukkink-Olink 'haar dames' naar binnen zodat ze gemolken kunnen worden. Maar mag dat straks nog wel volgens de nieuwe Wet dieren die door het parlement is aangenomen?

De melkveehoudster van De Veldgeuver in Twekkelo is een van de vele agrariërs die onaangenaam verrast is met de mogelijke gevolgen van de wet, die eind mei geruisloos de Eerste Kamer is gepasseerd. Pas nadat de wet definitief was, ontstond er onrust. Niet alleen voor veehouders, maar ook voor het houden van huisdieren (mogen konijnen nog in een hok?) zou de wet grote gevolgen kunnen hebben.

Gevolgen onduidelijk

De wet beoogt een einde aan de uitbuiting van dieren. De intrinsieke waarde van dieren staat centraal. Maar wat dat precies betekent? "Dierenwelzijn is het belangrijkste dat er is. Maar de omschrijving is te vaag en te breed", zegt melkveehoudster Karin Schukkink-Olink.

"Globaal houdt de wet in dat je een dier niet moet aanpassen aan de huisvesting, maar andersom. Dat klinkt logisch, maar als je dat gaat doortrekken, betekent het dan dat je koeien niet meer mag melken of dat je geen voedsel meer kan produceren?"

“De wet kan je zo interpreteren dat je een andere manier van huisvesting moet regelen”

Als voorbeeld noemt de Twekkelose het onthoornen van kalfjes. Als de dieren twee weken oud zijn worden volgens haar de beginnende hoorns onder verdoving weggebrand, zodat de koeien elkaar niet verwonden als ze volgroeid zijn.

Maar dat mag vanaf 2023 waarschijnlijk niet meer. "De wet kan je zo interpreteren dat je een andere manier van huisvesting moet regelen."

'Experts betrekken'

Dat is volgens Schukkink-Olink niet te doen. Ze hoopt op dat onafhankelijke experts worden betrokken bij de gevolgen van de wet. Iemand die de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt", aldus de melkveehoudster. "Wat je nu gaat krijgen is dat er voor elk wissewasje een rechtsgang volgt. En dan is het maar hopen dat iemand met verstand van zaken hierover beslist."

Afgelopen dinsdag zou Kamerlid Thom van Campen (VVD) een motie indienen waarin wordt opgeroepen om bestaande wetgeving voor veehouders als uitgangspunt te nemen bij de uitwerking van de nieuwe dierenwet. Zijn motie heeft hij echter nog niet ingediend, omdat het nog onzeker was of hij een meerderheid zou krijgen in de Tweede Kamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.