Enschede

Coronacijfers in Twente zakken verder weg, twee teststraten gaan dicht

Het aantal positieve coronatesten in Twente blijft kelderen. Zodanig, dat deze regio niet langer behoefte heeft aan acht teststraten. Twee worden er daarom gesloten.

Coronavirus Pixabay
© Pixabay

Bij de wekelijkse toelichting op de ontwikkelingen in de coronacijfers zijn de vertegenwoordigers van de GGD Twente en de Veiligheidsregio Twente (VRT) positief gestemd over de huidige situatie. "Dit is het begin van het einde", aldus waarnemend voorzitter Sander Schelberg van de VRT.

IC's bijna leeg

Het aantal positieve testen is volgens de GGD Twente met 57 procent afgenomen. In de afgelopen zeven dagen werden 298 positieve testen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 692.

Ook het aandeel positieve testen van de totale afname keldert al weken. Afgelopen week had 5,5 procent van de afgenomen testen een positieve uitslag. "Een dikke maand geleden was dat nog 14 procent", aldus Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Twente.

De afname van het aantal positieve testen werkt ook door in de ziekenhuiscijfers, ziet Dinsbach. "Op dit momenten liggen er in Twente nog drie coronapatiënten op de intensive care."

Testlocaties dicht

De vraag naar coronatesten neemt ook af. Werden er medio mei nog bijna tienduizend testen in een week tijd afgenomen in deze regio, nu is dat nog ongeveer de helft. De acht testlocaties in Twente (waarvan vier van de GGD zelf) zijn dus niet langer nodig. Vanaf 1 juli worden de teststraten in Bentelo en Dinkelland daarom gesloten.

Het aantal vaccinaties stijgt daarentegen. Bij de GGD is nu van 214.000 Twentenaren bekend dat zij hun eerste prik hebben gehad. In 134.000 gevallen is de tweede prik ook al gezet. Cijfers van huisartsen zijn in de cijfers niet meegenomen.

Vanaf 23 juni mag iedere volwassene die nog geen vaccinatie heeft gehad, het Janssen-vaccin aanvragen. Dit vaccin wordt in deze regio alleen in Enschede toegediend.

'1,5 meter blijft de basis'

Nu er steeds meer versoepelingen worden aangekondigd en verwacht, zoals het einde van de mondkapjesplicht op veel plekken, lijkt het maatschappelijke leven zich steeds meer te normaliseren.

Ook Sander Schelberg ziet dat de aankomende versoepelingen 'het begin van het einde' betekenen, al zegt de veiligheidsregiovoorzitter dat er nog wel een weg te gaan is. "De 1,5 meter afstand zal voorlopig wel blijven. Die zit in de basis van de tijdelijke wet. Met hoeveel mensen je in een restaurant kan zitten, bijvoorbeeld, hangt samen met 1,5 meter afstand."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.