Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

De Hollandse Nieuwe is er weer en krijgt een dikke acht

Hans dijkman hollandse nieuwe jos klaczynski
Vishandelaar Hans Dijkman geeft de nieuwe haring dit jaar een acht, maar het zou ook een negen kunnen worden
Beeld: Jos Klaczynski

De Hollandse Nieuwe is er weer! Veel visliefhebbers kijken ieder jaar uit naar het moment dat de nieuwe haring weer verkrijgbaar is. Voor de Hengelose vishandelaar Hans Dijkman, die al 22 jaar in het vak zit, begon de dag vandaag zoals die altijd begon, al had de dag vandaag wel een speciaal tintje.

Luister naar het gesprek met Hans Dijkman door Jos Klaczynski

Dijkman, die officieel met pensioen is, helpt nog regelmatig een handje mee in de zaak die is overgenomen door zijn dochter. De Hengeloër kijkt ieder jaar weer uit naar de reacties van klanten als die de nieuwe haring komen proeven. De beste reactie tot nu toe? “Doe me er nog maar eentje,” zegt hij lachend.

Haring staat bekend als een echte traditionele Hollandse lekkernij, maar als het om de verkoop van haring gaat, dan moeten vishandelaren het tegenwoordig toch hebben van de oudere generatie. “De totale consumptie van haring is de afgelopen jaren meer dan gehalveerd. Dat komt onder meer doordat jongeren tegenwoordig liever een hamburgertje eten. Als ze al vis eten, dan kiezen ze eerder voor een gebakken visje of kibbeling."

““Ik geef ‘m een acht, maar dat kan straks ook weleens een negen worden.””

Jos Klaczynski

Dijkman is zelf tevreden over de nieuwe haring. Hij is weer vol en vet. “Ik geef ‘m een acht, maar dat kan straks ook weleens een negen worden.” Waar dat mee te maken heeft? “Deze haring is rond 3 juni gevangen en verwerkt. Dat zit dus dicht op de consumptiedatum.” De vishandelaar legt uit dat de haring die iets later is gevangen, vaak nog iets beter is.

Hans dijkman hollandse nieuwe jos klaczynski 2
Vishandelaar Hans Dijkman in zijn winkel in Winkelcentrum Groot Driene
Beeld: Jos Klaczynski
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.