Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Tommy (18) neemt bekende Hengelose viszaak van Hans Dijkman over

20230628 tommy hu groot driene hollandse nieuwe1
De 18-jarige Tommy Hu staat straks aan het roer van zijn eigen viszaak, want hij neemt de bekende vishandel van Hans Dijkman over
Beeld: Jos Klaczynski

Hengelo kent steeds meer jonge ondernemers. De 18-jarige Tommy Hu staat straks aan het roer van zijn eigen viszaak, want hij neemt de bekende vishandel van Hans Dijkman over in winkelcentrum Groot Driene. Op 4 juli is een grote opening vanaf tien uur 's ochtends.

Het ondernemen is Hu met de paplepel ingegoten, want hij is de zoon van het echtpaar dat het Chinese restaurant runt in winkelcentrum Groot Driene. Op 13-jarige leeftijd begon Tommy al met het verkopen van haringen op zaterdag. Toch neemt hij de zaak van zijn ouders niet over, maar start hij een eigen zaak in de vis. De jonge Hengeloër is blij en trots op de nieuwe uitdaging die hem te wachten staat: “Ik heb een mooie kans gekregen om de zaak van Hans Dijkman over te nemen. Hij is in Hengelo écht wel een naamsbekendheid. Voor mij is het belangrijk om een goede opbouw en basis te hebben. Die hebben we hier.”

Hollandse Nieuwe

Vrijdag was er al een eerste feestje in de zaak vanwege de komst van de nieuwe haring. Voor de liefhebbers van Hollandse Nieuwe werd het geduld dit jaar wat langer op de proef gesteld. Begin deze maand besloot de visserijsector namelijk om de start van de verkoop van de nieuwe maatjesharing zo'n twee weken uit te stellen. Dat had vooral te maken met de vetopbouw van de vis, die nog niet voldoende was een paar weken geleden. Vrijdag 23 juni was het dan zover: “Het was écht een feestelijke dag. Traditioneel is het in de hele wereld best wel bekend, maar Nederland is het enige land waar de echte Hollandse haring bestaat. Onze oosterburen kennen de haring ook, maar dat is niet de haring zoals we die in Nederland hebben."

Verse vis

Tommy vertelt over het proces dat ervoor zorgt dat de vis vers op het bord van de Hengeloër beland: “Onze leveranciers hebben een eigen vissersboot die vanuit Denemarken de haring vangt. Ze worden daar ter plekke gekaakt, gelijk gepekeld en vers ingevroren."

De jonge ondernemer heeft inmiddels al de nodige kneepjes van het vak van Hans Dijkman geleerd, die daarmee een goede opvolger heeft gekregen na 24 jaar. “Het ontdooiproces is het belangrijkste proces van de haring. Dit doen wij een dag van tevoren in de koelcel. Dat heeft niet alleen een positieve invloed op de kleur, maar ook op de smaak natuurlijk.”

Tommy heeft de Hollandse Nieuwe natuurlijk ook meteen zelf geproefd. “Ik denk dat je het assortiment dat je verkoopt moet kennen. We staan hier in Hengelo toch bekend als de zaak met één van de beste haringen. Voor mij is het daarom belangrijk om de haring te proeven. Ik heb ze vandaag in ieder geval goedgekeurd.”

20230628 tommy hu groot driene hollandse nieuwe3
Op 4 juli wordt de viswinkel feestelijk geopend. Dan prijkt er ook een andere naam op de gevel.
Beeld: Jos Klaczynski

Inflatie

De prijs van de Hollandse Nieuwe varieert landelijk. Door de inflatie en gestegen kosten zijn er ondernemers elders in het land die 4 euro vragen voor een visje. "Bij ons is dat niet zo. Wij verkopen de haring voor 2,50, dat scheelt dan toch 1,50 per stuk." Hu zegt dat het een bewuste keuze van hem is. "We willen kwaliteit leveren, maar niet als de duurste viswinkel van Hengelo gezien worden. Daarnaast willen wij het toegankelijk houden voor iedereen.”

Toekomst

Op 4 juli wordt de zaak feestelijk geopend. Dan prijkt er ook een andere naam op de gevel. De jonge ondernemer staat te poppelen om van start te gaan en heeft ook al plannen voor de toekomst. "Ja, ik denk al verder en wil de zaak graag verbouwen. De winkel bestaat in deze opzet al 24 jaar. Er is niet veel veranderd. Tijd om te moderniseren en wat terug te doen voor de klanten.”

Interview door Jos Klaczynski

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.