Breaking
Enschede

Discotheek ’t Bölke sluit definitief de poorten

Enschede verliest een van haar markantste uitgaansgelegenheden. ’t Bölke sluit definitief haar deuren. Pand en grond zijn verkocht aan een projectontwikkelaar. Op de plek van de kleurrijke dancing verrijst een appartementencomplex.

T bolke 1
't Bölke anno nu © gemeente Enschede

Aanleiding voor het plotselinge einde waren corona, de ontwikkelingen aan de Molenstraat en de leeftijd van eigenaren Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel. “Horeca is een zwaar beroep en dan merk je dat leeftijd ook een rol gaat spelen.”

De transformatie van de Molenstraat

De Molenstraat krijgt een totaal ander aanzien. Impressies van die plannen rond de spoorzone deden al veel eerder vermoeden dat ook de locatie waar ’t Bölke zich bevindt in beeld was voor nieuwbouw. Een aantal weken geleden leken Loohuis en Oude Heuvel nog van niets te weten. Nu blijkt het doek dan toch gevallen.

icon_main_quote_red_glyph

‘Van een compleet volgeboekte agenda met feesten en partijen naar helemaal niets meer…’

Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel in een Facebookbericht over het eind van ’t Bölke

Versnelling van het proces

“Een aantal jaren geleden kwamen we tot de conclusie dat dit blijven doen tot ons pensioen geen optie was en hebben we actie ondernomen”, stellen de eigenaren in een Facebook-bericht. “Daarbij kwam de projectontwikkelaar in beeld, die al bezig was met de ontwikkelingen in de Molenstraat.” Beide heren voorzagen een langdurig proces, maar corona bracht daar verandering in. Dit was voor ons de reden om tot een versnelling van het koopproces over te gaan.”

Voorlopig structuurontwerp
Impressie van de nieuwbouw op de plek waar zich nu 't Bölke bevindt © gemeente Enschede

Ska-pa en Dura Vermeer gaan nu aan de slag met de ontwikkeling van ‘een toonaangevend complex op een prominente locatie aan de Molenstraat en de Korte Hengelosestraat: pal naast het Stadskantoor, op steenworp afstand van het stadscentrum’. Dat staat te lezen in een persbericht van de gemeente. ZECC architecten uit Utrecht tekende voor het nieuwe ontwerp.

Een roemruchte geschiedenis

’t Bölke opende haar deuren in 1972 en heeft van meet af aan de regenboogvlag gehesen. Het daarmee was niet alleen de oudste homodiscotheek van Nederland en België, maar heeft in de jaren van haar bestaan een baanbrekende rol gespeeld in de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap in oost-Nederland en ver daarbuiten.

‘Een hele mooie tijd’

Loohuis en Oude Heuvel namen het bedrijf in 1990 over en transformeerden het tot een moderne uitgaansgelegenheid met een grote dansvloer, twee café’s, een zwembad en bubbelbaden. Het werd een plek waar niet alleen gays maar iedere kleurrijke vogel welkom was. Met Bölke Open Air brachten zij dat gedachtengoed jaren achtereen ook naar het publiek buiten de glazen gevel van de dancing.

T bolke 2
De Molenstraat in transitie, 't Bölke sluit haar poorten © gemeente Enschede

Loohuis en Oude Heuvel zeggen terug te kijken op een ‘hele mooie tijd’. Maar: “Aan alle goeds komt een keer een einde.” Enschede verliest meer dan een markante uitgaansgelegenheid. De stad verliest een icoon.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.