Enschede

Theater Sonnevanck gaat voor de Gouden Krekel

De familievoorstelling Zwijnenstal van het Enschedese jeugdtheatergezelschap Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera heeft vandaag een Zilveren Krekel gewonnen. Daardoor is Sonnevanck automatisch genomineerd voor Gouden Krekel, de belangrijkste prijs die een jeugdtheatervoorstelling in Nederland kan winnen.

Indrukwekkend

Sonnevanck en de Reisopera wonnen de Zilveren Krekel in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling’. De productie van het Enschedese gezelschap werd eind 2019 op de planken gebracht. “We hebben toch gauw veertig voorstellingen gespeeld door heel Nederland” zegt Koen Waanders van het jeugdtheater.

Zwijnenstal 08 Sanne Peper 1 Mb
Een scène uit de jeugdvoorstelling Zwijnenstal © Sanne Peper

Virtuoos

De jury van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties noemt Zwijnenstal: ‘Een gelaagde familievoorstelling waarin de thematiek van leiderschap en democratie behendig geserveerd wordt in heerlijke hapjes, ondersteund door virtuoos uitgevoerde muziek.’

icon_main_info_white_glyph

Gouden krekel

De Gouden Krekel is een jaarlijkse prijs voor podiumkunsten voor kinderen en jongeren in Nederland, uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Er bestaan twee Gouden Krekels: voor de meest indrukwekkende productie en voor de meest indrukwekkende prestatie.

'Het went nooit'

De Gouden Krekel werd al twee keer door het Enschedese gezelschap gewonnen, in 2016 en 2018. “Maar het went nooit”, zegt Waanders die alvast vooruit blikt naar 11 september. Op die datum worden de theaterprijzen uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam. Jaarlijks worden honderden jeugd- en kindervoorstellingen gemaakt. Naast Sonnevanck zijn nog twee theatergezelschappen genomineerd voor de Gouden Krekel.

Ilse Warringa

De voorstelling is geschreven en geregisseerd door Marije Gubbels. De cast bestaat uit Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer. Er is live muziek van Frank Stukker en Robbrecht van Cauwenberghe.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.