Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

18 miljoen euro voor nieuw zwembad op Het Diekman, maar hoeveel risico loopt de gemeente?

Zwembad sportaal impressie
Een impressie van het nieuwe overdekte zwembad op Het Diekman.
Beeld: Sportaal

Het nieuwe zwembad op Het Diekman kost ruim 18 miljoen euro. Sportaal moet daarvoor een lening afsluiten. Zonder garantstelling van de gemeente gaat de bank niet akkoord.

Zonder garantstelling geen lening en dus ook geen nieuwbouw, zegt het college. Omdat Aquadrome en Het Slagman in 2024 worden gesloopt, is er in dat scenario geen alternatieve zwemvoorziening meer.

Lening van 17 miljoen

Sportaal wil naast het buitenbad op Het Diekman een wedstrijdbad (25 meter) en een instructiebad (25 meter) bouwen ter vervanging van de huidige zwembaden Aquadrome en Het Slagman.

De totale kosten zijn berekend op 18,2 miljoen euro, af te schrijven over veertig jaar. Sportbedrijf Sportaal brengt eigen geld in, maar moet voor 17 miljoen euro nog een lening afsluiten.

Garantstelling nodig

Gezien de financiële positie van Sportaal wil de Bank Nederlandse Gemeenten alleen een lening verstrekken als de gemeente Enschede garant staat.

Een garantstelling houdt in dat als Sportaal (bij een faillissement) niet in staat is om de lening af te lossen, de gemeente voor het resterende bedrag wordt aangesproken.

'Een veilige investering'

Volgens de gemeente zijn de risico's bij een garantstelling laag. In- het ergste scenario, een faillissement van Sportaal, verwerft de gemeente het zwembadgebouw en de grond als onderpand.

"Dat zal geen 17 miljoen euro waard zijn, maar hoeveel wel hangt af van de marktsituatie op dat moment", aldus Tjebbe Bakker van de gemeente Enschede.

“Het is een veilige investering, omdat alle kosten voor 40 jaar zijn inbegrepen,”

Bakker noemt het een veilige investering, "omdat alle kosten voor 40 jaar zijn inbegrepen, zoals het vervangen van installaties." Het reguliere onderhoud is geregeld in een jaarlijkse bijdrage van ruim 1,1 miljoen euro.

En als Sportaal toch failliet gaat? "Dan hoeven we de exploitatiebijdrage natuurlijk niet meer te betalen. Die kunnen we dan inzetten." Die bijdrage, 7 miljoen euro per jaar, is echter ook bedoeld voor de exploitatie van alle sportaccommodaties in Enschede.

Sportaal zit vol schulden

De financiële situatie van het in 2016 opgerichte Sportaal is op papier zorgelijk. Uit het meest recente jaarverslag (2019) blijkt dat 97,8 procent van het totale vermogen bestaat uit schulden of voorzieningen.

Met andere woorden: er is nauwelijks ruimte om aan betalingsverplichtingen op lange termijn te voldoen. Omdat Enschede de enige opdrachtgever is, komen alle financiële risico's van Sportaal op conto van de gemeente.

461534 buitenbadaquadrome
Lees ook
Uitgekleed zwembad op het Diekman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.