Verkeer
Stuur appje
Zoek

Buitenbad Aquadrome in Enschede gaat twee zomers dicht vanwege bouw van nieuw zwembad

20240206 Zwembad Diekman Sportaal Enschede
Het nieuwe zwembad wordt naast het buitenbad gebouwd
Beeld: Sportaal/1Twente

Nog voor het einde van deze maand wordt er begonnen met de werkzaamheden voor het nieuwe zwembad op Het Diekman in Enschede. De bouw van het sportbad en het instructiebad, die vertraging heeft opgelopen omdat er ook speeltoestellen zijn toegevoegd aan het oorspronkelijke ontwerp, gaat zo'n twee jaar duren. Vanwege veiligheidsoverwegingen kan in de zomerperiode het buitenbad niet gebruikt worden. Dat blijft dus aankomend seizoen en in de zomer van 2025 gesloten.

Het nieuwe zwembad was een project van een lange adem. Na een proces van enkele jaren stemde de gemeenteraad afgelopen voorjaar uiteindelijk in met de bouw van een nieuw bad dat het Aquadrome moet vervangen. De kosten waren onder meer door inflatie ondertussen opgelopen tot meer dan 30 miljoen euro. Het besluit kwam er pas nadat er alsnog werd beloofd om enkele recreatieve elementen, zoals een familieglijbaan, toe te voegen. Maar het subtropische golfslagbad is over twee jaar passé.

Muren doorbreken

De werkzaamheden voor het nieuwe zwembad beginnen op zeer korte termijn. Eind februari wordt er al begonnen met het slopen van enkele muren van het bestaande Aquadrome. Dat is nodig om een tijdelijke ingang te creëren. De hoofdingang is tijdens de bouw van het nieuwe zwembad namelijk niet te gebruiken omdat de bouwvlakken elkaar overlappen.

ENSCHEDE AQUADROME 2 20200610 COEN KRUKKERT
Lees ook
Drie weken na debacle kiest Enschedese gemeenteraad alsnog voor nieuw zwembad (met speeltoestellen)

Om nieuwbouw mogelijk te maken moet eerst een deel van het huidige gebouw gesloopt worden. Die werkzaamheden beginnen in maart. Daarom is vanaf dat moment het recreatiebad van Aquadrome voor een periode van acht weken gesloten. Het sportbad blijft gedurende alle sloop- en bouwwerkzaamheden wél geopend en zal op bepaalde momenten ook geopend zijn voor recreatief zwemmen.

Buitenbad dicht

Voor het buitenbad is geen andere oplossing gevonden. Door de werkzaamheden is het volgens de gemeente vanuit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk om het buitenbad en de ligweide te gebruiken. "Dat is simpelweg niet te doen", vertelt teamleider Erik Kroeze van sportbedrijf Sportaal. "Het nieuwe zwembad grenst namelijk direct aan het buitenbad. Het wordt echt een bouwput."

“Dat is de winst: het binnenbad blijft afgezien van de tijdelijke sluiting wel geopend”

Het openhouden van het buitenbad was bij voorbaat geen optie. "Dan hadden we een andere locatie moeten kiezen, maar dan mis je de synergie." Dit betekent dat het buitengedeelte van Aquadrome de komende twee zomers gesloten blijft. Dat is een aderlating, omdat het buitenbad de afgelopen jaren al minder open was door achtereenvolgens coronamaatregelen, hoge energiekosten, personeelstekorten en weersomstandigheden.

Voorjaar 2026

Om de nieuwbouw mogelijk te maken moesten er nieuwe omgevingsvergunningen worden afgegeven. In de aangepaste bouwplannen zijn een familieglijbaan, een peuterbad met speelelementen, een interactieve bodem, een klimwand en een waterval toegevoegd. Het proces heeft daardoor wat vertraging opgelopen, maar is nu afgerond.

De exacte openingsdatum van het nieuwe zwembad is nog niet bekend. De verwachting is dat er in het voorjaar van 2026 een officiële en feestelijke opening plaatsvindt. Zodra het nieuwe zwembad is geopend, begint de sloop van het huidige sportbad en recreatiebad van Aquadrome. "Dat is de winst: het binnenbad blijft afgezien van de tijdelijke sluiting wel geopend", aldus Erik Kroeze. "We zijn trots op wat we hier gaan neerzetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.