Enschede
Hengelo

Moet Hengelo seksuele intimidatie ook strafbaar stellen?

Enschede gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen. Maandag heeft de gemeenteraad daar een besluit over genomen. Met die wetenschap ging 1Twente de straat op in Hengelo en vroeg mensen naar hun mening. Moet Hengelo hier ook iets mee of is het meer een probleem van Enschede?

Landelijk verbod

De mensen die op camera willen reageren, vinden dat het in Hengelo wel meevalt. Reacties lopen uiteen van 'ik heb het wel eens meegemaakt en dat is niet echt leuk' tot 'als ze mij op mijn leeftijd nog nafluiten, zou ik wel trots zijn, haha!"

Het Enschedese VVD-raadlid Malkis Jajan diende maandag een voorstel in om seksuele intimidatie strafbaar te stellen, door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) erop aan te passen. "Een landelijk verbod op seksuele intimidatie komt er waarschijnlijk pas in 2023", aldus Jajan, die aangeeft niet tot dan te willen wachten. Het voorstel werd met een meerderheid aangenomen, waardoor het gemeentebestuur van Enschede nu moet werken aan een verbod.

icon_main_quote_red_glyph

"Als ze mij op mijn leeftijd nog nafluiten, zou ik wel trots zijn, haha!"

Geïnterviewde 'vrouw op leeftijd'

Normen en waarden

Onno Fiechter, lijsttrekker van de VVD Hengelo, weet niet hoe groot het probleem in Hengelo is: "Het gebeurt natuurlijk overal, maar ik heb geen signalen dat het hier erger is dan gemiddeld. We hebben hierover ook geen contact gehad met onze Enschedese partijgenoten." Zijn reactie is in lijn met de reacties op straat in Hengelo. Mensen vragen zich wel af of zo'n verbod gehandhaafd kan worden en of de jeugd zich er iets aan gelegen laat liggen. Een geïnterviewde vindt dat het probleem beter bij de bron aangepakt kan worden: "Er ligt hier een belangrijke taak voor de ouders. De jeugd moet op tijd waarden en normen worden bijgebracht. Jongeren die dit soort gedrag vertonen, zijn al zo ver heen, die krijg je echt niet meer terug met een verbod."

Myrthe van der Houwen

De Enschedese aanpak is een direct gevolg van de actie van de Enschedese studente Myrthe van der Houwen. Zij gaf seksuele straatintimidatie een gezicht, toen ze vorig jaar juni een petitie startte om dit wangedrag aan de kaak te stellen. Zij was was het beu als een lustobject nageroepen te worden in de Enschedese binnenstad.

icon_main_info_white_glyph

Heb jij hier ook last van?

De vraag is natuurlijk of er in Hengelo ook 'Myrthes' zijn? Heb jij last van deze vorm van intimidatie op straat en wil je het (desgewenst anoniem) aankaarten, laat het ons dan weten via hengelo@1twente.nl.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.