Hengelo

Twents project moet afgedankte snoeren een nieuw leven geven

Twente Milieu en een aantal Twentse bedrijven gaan snoeren en stekkers een tweede leven geven. Onder de noemer van 'Draadjes Los' worden de draden ingezameld en hergebruikt. De Goorse Prins Constatijnschool heeft de primeur.

Kabels pixabay
De snoeren worden ingezameld, gesorteerd en worden de snoeren uit elkaar gehaald. De grondstoffen die overblijven worden opnieuw gebruikt. © Pixabay

oude snoeren

Iedereen heeft wel zo'n bak met oude snoeren, kabels en opladers. Vaak blijven de kabels onbenut in de kast liggen. Twente Milieu en een aantal Twentse bedrijven willen hier verandering in brengen. Zij hebben zich verenigd in het platform Blue Region Twente. Het platform wil een betere toepassing vinden voor afval. De snoeren worden ingezameld, gesorteerd en worden de snoeren uit elkaar gehaald. De grondstoffen die overblijven worden opnieuw gebruikt. Dit proces wordt uitgevoerd door mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Aftrap

De Prins Constatijnschool in Goor trapt het project af. Leerlingen van de basisschool gaan de komende weken in de buurt ongebruikte snoeren inzamelen. Deze stoppen ze in een speciale container. Nadat de grondstoffen uit de snoeren zijn gehaald, gaan de leerlingen een kunstwerk maken van de overgebleven snoeren. Het is de bedoeling dat het project in de toekomst wordt uitgerold naar meerdere Twentse scholen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.