Hengelo
Column
Opinie

Pier van Dijk: "Verkoop oude STORK-bibliotheek riekt naar bekende ABC'tje"

De verkoop van de voormalige Stork-bibliotheek aan de Vondelstraat wordt in Hengelo met gemengde gevoelens ontvangen. Het gebouw wordt verkocht aan ontwikkelaar Van Wijnen die er acht woningen gaat bouwen voor stadse mensen met een hang naar het buitenleven. Vanuit de culturele sector wordt er verontwaardigd gereageerd. Volgens kunstenaar Pier van Dijk riekt de verkoop van de oude STORK-bibliotheek naar 'het bekende ABC'tje.'

ABC'tje

Door Pier van Dijk

En weer gaat er een monumentaal pand aan de neus van een culturele instelling voorbij, hier aan die van Kamak. In Hengelo wordt de burger geregeld bij de neus genomen door de Pinocchio’s van dit college.

De gemeente gaat voor het snelle geld. Prachtige panden met potentie voor kunst en cultuur worden uitsluitend gegund aan aannemers/projectontwikkelaars (voor ‘luxe appartementen voor het hogere segment’) en nooit beschikbaar gesteld voor kunst en cultuur, want daar moet immers geld bij en dat is niet de bedoeling.

Het besef dat investeren in kunst en cultuur een stad aantrekkelijk maakt en daardoor geld oplevert, dringt hier maar niet tot de botte hersens door.

398138 372955 pier van dijk
De verkoop van de voormalige Stork-bibliotheek aan de Vondelstraat wordt in Hengelo met gemengde gevoelens ontvangen. Vanuit de culturele sector wordt er verontwaardigd gereageerd. © Pier van Dijk
icon_main_quote_red_glyph

"En weer gaat er een monumentaal pand aan de neus van een culturele instelling voorbij, hier aan die van Kamak."

Kunstenaar Pier van Dijk

Naast de A van Arrogantie en de B van Beschamend, riekt dit onderhand ook naar de C van Corruptie, de C die als laatst overgebleven letter aan het voormalig badhuis hing (nog zo’n stinkend verhaal!)

Een geschenk van Stork aan de Hengelose gemeenschap verpatsen aan een aannemer die met de gemeente nog steeds in de clinch ligt over de meerkosten van het Stadskantoor (TCT, 15 juni 2020).

Wordt hiermee wellicht een rekening vereffend? Het lijkt alsof de gunning ondergronds al bekokstoofd was. Burgers konden weer eens voor spek en bonen opdraven om mee te doen aan een fakeprocedure. Het wachten is nu op de D van Donder toch op t/m de Z van Zoek het lekker uit!

Pier van Dijk

Hengelo, 28 mei 2021


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.