Enschede

Alternatief plan voor evenemententerrein vliegveld: minder auto's en bebouwing

Er ligt een nieuw bestemmingsplan voor Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE). Door de mogelijkheden op de voormalige vliegbasis te beperken, hoopt de gemeente Enschede nu wel te voldoen aan de stikstofregels.

Deventerpoort Google Streetview
Deventerpoort, ingang van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie. © GoogleMaps

Het vorige plan voor het evenemententerrein, dat grofweg De Strip (voormalige taxibaan), De Oostkamp (hangars) en de oude bunkerlocaties omvat, werd eind 2019 gedeeltelijk vernietigd door de Raad van State. Reden daarvoor was de gebrekkige onderbouwing rond de stikstofregels.

Paardenhouderij 'uitgekocht'

In het herziene bestemmingsplan is de toename van de stikstofuitstoot teruggebracht tot nul. Dat wordt onder meer mogelijk gemaakt door het overnemen van de stikstofrechten van een paardenhouderij aan de nabijgelegen Roolvinkweg, waar nu de B&B Erve Roolvink is gevestigd.

Een ander stikstofmaatregel is het omleiden van bezoekers. De route naar de ingang aan de Oude Deventerweg verloopt nu nog via de Weerseloseweg (N737). Dat zal in de toekomst alleen nog via de Oldenzaalsestraat (N733) mogelijk zijn. Zo moet de stikstofuitstoot richting de beschermde natuur van het Lonnekermeer worden beperkt.

Beperking van autoshows

Ook op het evenemententerrein zelf zijn de mogelijkheden ingeperkt. In het nieuwe bestemmingsplan is er geen onbeperkte ruimte meer voor 'automotive activiteiten', zoals autoshows. Dat is straks alleen nog beperkt mogelijk op de bestaande twaalf evenementendagen per jaar.

De mogelijkheid voor het vestigen van een horecagelegenheid in de voormalige brandweerkazerne op De Strip is ook geschrapt. De toegestane hoeveelheid nieuwe bebouwing is beperkt van 24.500 m2 naar 11.000 m2.

Besluit in najaar

Wat niet verandert in het bestemmingsplan is de omvang van de beschermde natuur. Dat blijft ook in het nieuwe plan zo'n 135 hectare. Het maximum aantal evenementen per jaar (12) blijft gehandhaafd.

Het nieuwe bestemmingsplan 'Voormalige Vliegbasis Twenthe-Midden' ligt de komende tijd ter inzage. Als alles volgens planning verloopt, kan de gemeenteraad er in september of oktober een besluit over nemen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.