Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Aanpak overlast grondwater in Enschede kan nog anderhalf jaar duren

441521 tolstraatmeneer

Achttien straten kunnen zich voorbereiden op actie tegen grondwateroverlast. Maar het kan nog wel anderhalf jaar duren voordat er wordt begonnen. Voor bewoners van de Tolstraat in Glanerbrug duurt dat veel te lang.

Wilco Louwes | Tubantia
Goed en slecht nieuws bij de presentatie van een onderzoek naar grondwateroverlast, dinsdagavond in de stadsdeelvergadering. Goed nieuws, omdat delen van Glanerbrug en Varvik-Diekman eindelijk een gerichte aanpak van grondwateroverlast tegemoet kunnen zien. Slecht nieuws, omdat er pas in de loop van 2021 mee wordt begonnen. Dat is met name voor bewoners van de Tolstraat een hard gelag. De gemeente wil de maatregelen tegen grondwateroverlast, zoals het aanleggen van drainage, combineren met werkzaamheden aan de berging voor riool- en hemelwater.

Uit oogpunt van efficiëntie een logische gedachte, maar aanwonende Gerrit Muller zei dinsdag opnieuw dat er in de Tolstraat sprake is van een acuut probleem , dat al met al 24 jaar speelt. Behalve de hoge grondwaterstand is dat het riool. Er zijn woningen waarin bij regenbuien nog steeds het toilet op de eerste verdieping overstroomt , aldus Muller. In 2021 wordt gekeken wat er gaat gebeuren. Daar kunnen we absoluut niet op wachten.

Geduld
SP-raadslid José Wichgers-Apeldoorn, die vorig jaar de situatie aan de kaak stelde, begrijpt dat niet alle straten in een paar weken hulp krijgen. Ze wees de wethouder wel op prioriteiten. Het college is druk met het aantrekken van talent in de stad. Maar dit zijn de problemen van geboren en getogen Glanerbruggers. Wethouder Niels van den Berg reageerde geprikkeld op de insprekers. Het irriteert mij wat. Ik heb volledig vertrouwen in mijn medewerkers. Ik vraag om geduld.

Feit is dat de gemeente onderkent dat er een grondwaterprobleem is in nieuwe delen van de stad. Dat wil zeggen: buiten de locaties waar al maatregelen zijn of worden uitgevoerd, zoals in Noord (drainage) en Stadsveld (stadsbeek). De enquêtes die De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente Enschede afgelopen jaren uitvoerden, zijn een belangrijke maatstaf gebleken.

Maatwerk
Grondwaterproblematiek is op zichzelf een probleem van woningeigenaren, als het om natte kelders en kruipruimtes gaat. Daar waar de problemen zich ook in de woonruimte afspelen, komt de gemeente in actie. In Glanerbrug is dat in de Tolstraat, Willem Barendszstraat, Abel Tasmanstraat, Dirk Hartogstraat, Jacob Roggeveenstraat, Dr. Stamstraat en de Gronausestraat (ter hoogte van de kerk) Bultsweg, Lonnekerweg, W.C. Schoutenstraat, J.C. de Rijpstraat, Nieuw Frieslandstraat, Bentstraat en Kerkstraat. In Varvik-Diekman gaat het om de Niasstraat, Malangstraat, Preangerstraat en de Daalweg.

Volgens deskundige Patrick Spijker van de gemeente Enschede worden in 2020 per straat de maatregelen bepaald. In beginsel gaat het om aanleg van drainage onder het wegdek. Soms is er maatwerk nodig. In de Malangstraat en Nieuw Frieslandstraat staan de huizen ver van de weg af. Alleen daar drainage aanleggen zal geen effect hebben. Hier gaan we met bewoners in gesprek voor passende alternatieven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.