Hengelo

Veiligheid rond scholen vergroot door oplettende leerlingen

Het is al jaren een probleem bij twee ‘buurscholen’ in de Hasseler Es: ouders die hun kroost per auto naar school en de kinderopvang brengen en later weer ophalen zorgen regelmatig voor overlast en soms zelfs voor onveilige situaties. Daar komt vanaf vandaag hopelijk verandering in. Leerlingen van ’t Schöppert en De Schothorst gaan verkeersdeelnemers belonen en straffen. Met elke pluim die wordt uitgedeeld, komt een gezamenlijke schoolbeloning dichterbij.

Uniek in Twente

Het project, uniek voor Twente, draagt de nogal formele naam Basisschool Omgevingsmanager, maar de afkorting B.O.M. klinkt al een stuk spannender. Wat is het? Emilia Hof, directeur van de Schothorst legt uit: “De B.O.M. is een project van Provincie Overijssel en wordt opgezet met hulp van leerlingen uit de bovenbouw. De verkeersveiligheid rondom de scholen bij halen en brengen is al langere tijd een probleem. Met dit project belonen en beïnvloeden leerlingen zelf goed verkeersgedrag in de schoolomgeving.”

Opvallende hesjes

Rondom’t Schöppert en De Schothorst is de kans groot dat u binnenkort leerlingen in opvallende hesjes ziet rondlopen. Ze controleren een aantal keer per week zelf het verkeersgedrag in de schoolomgeving. De kinderen worden hierbij begeleid door buurtbewoners, die zich vrijwillig beschikbaar stelden. Wethouder Gerard Gerrits was bij de aftrap. Hij was lovend over de samenwerking tussen leerlingen, scholen en omwonenden.

icon_main_quote_red_glyph

"De verkeersveiligheid rondom de scholen bij halen en brengen is al langere tijd een probleem."

Emilia Hof. directeur KBS De Schothorst

Eigen invulling leerlingen

Het B.O.M.-project is door kinderen zelf ingevuld. Emilia Hof: “Want wie kunnen problemen in de schoolomgeving beter signaleren en de oplossingen beter formuleren dan de kinderen zelf? De leerlingen hebben zelf een handboek gemaakt. Hierin staan bijvoorbeeld de spelregels voor het gedrag in de buurt van de school en de beloningen die met goed gedrag te verdienen zijn. Ouders die hun auto bij het halen en brengen op de daarvoor bestemde parkeerplekken parkeren vertonen goed gedrag. Ouders die hun auto even snel op een groenstrook parkeren, zijn weliswaar niet in overtreding, maar veroorzaken soms wel overlast. Op dat soort dingen gaan de leerlingen extra letten.”

Volle stempelkaarten kunnen worden ingeleverd, waarmee gespaard wordt voor een gezamenlijke schoolbeloning, bijvoorbeeld een ijscokraam op warme dagen op het schoolplein dat beide scholen delen.

BOM
OBS 't Schöppert-directeur Habib Faal en KBS De Schothorst-directeur Emila Hof hebben voor dit project de handen in een geslagen. © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.