Twente
Video

De versoepelingen: “Een glimlach met een beperking”

De buitensporten in teamverband zijn weer mogelijk, de binnensportlocaties en dierentuinen mogen weer open. Verder kunnen de sekswerkers aan het werk en zijn de terrassen eerder en langer open. De nieuwe versoepelingen gaan vandaag in.

Dierentuin

Ook Maarten Reimes, eigenaar van de dierentuin Hof van Eckbergen in Eibergen, is blij dat de deuren voor een deel weer geopend mogen worden. “Het is een beperkte glimlach,” zegt hij over de beperkte opening van de enige regionale dierentuin.

Hof van Eckbergen kreeg gelukkig financiële steun van de overheid. “Vorig jaar hebben we de keuze gemaakt om alle regelingen en subsidies aan te nemen. Daarnaast zijn we een adoptieprogramma gestart. Mensen kunnen zo adoptieouders worden van een dier in ons dierentuin, voor ongeveer een jaar lang. We hebben hierdoor flinke bedragen binnengekregen.”

Reimes blijft positief. “We zijn blij dat we open kunnen, ondanks de beperkte restricties. We moeten met elkaar aan de maatregelen houden. Zo kunnen we straks enthousiast weer terug naar normaal.”

Horeca

De horeca kreeg meer mogelijkheden. De terrassen mogen nu al open om zes uur ‘s ochtends en blijven open tot acht uur ’s avonds. Joris Eleveld, eigenaar van Novi en voorzitter van de Vereniging Novi, vertelt dat zijn collega’s de terrassen echt niet om zes opendoen. “We houden de reguliere tijden aan, we gaan gewoon om 10.00 uur open.” Hij juicht de nieuwe versoepelingen toe: “Nu we tot acht uur open mogen blijven, kunnen de mensen gaan dineren.”

Volgens Joris zijn de dinerkaarten na lange tijd uit de kast gehaald. De producten die nodig zijn om deze gerechten te maken moeten weer worden ingekocht. Hierdoor kunnen ook eindelijk de leveranciers meer worden ingeschakeld.

Een plek op het terras reserveren kan nog steeds niet. En de regel van maximaal 50 mensen op het terras wordt nog aangehouden. Maar Eleveld hoopt in juni de mensen binnen te mogen verwelkomen.

Sportscholen

Sportievelingen mogen onder voorwaarden weer binnen sporten als de afstand van 1,5 meter in acht kan worden genomen. Tot woensdag was sporten alleen buiten toegestaan. Angelo Meola, eigenaar van AngeloGym heeft dit probleem niet. “We hebben de mogelijkheid om te sporten met kickboks zakken. Hiermee kan goed afstand worden gehouden.

Veel sportscholen zullen, ondanks de versoepelingen, vooralsnog buiten moeten sporten”, vertelt Angelo. “Zaktrainingen geven we binnen. De rest van de trainingen, zoals wedstrijdtrainingen blijft buiten.” vertelt Angelo tot slot.

Niet alle sportscholen hebben dit geluk. Vechtsporten zoals judo of karate kunnen haast niet uitgevoerd worden zonder contact met elkaar te maken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.