OmArm Enschede

'Menstruatiearmoede' is geen probleem in Enschede, aldus de gemeente Enschede

Geen geld voor tampons of maandverband? Daar hebben jonge meisjes of vrouwen in Enschede geen last van, stelt de gemeente.

444046 menstruari
© Reinier van Willigen

Niet genoeg geld hebben om tampons of maandverband te kunnen kopen heet ook wel "menstruatiearmoede". In Engeland en Schotland deelt de overheid deze noodzakelijke producten gratis uit op scholen, omdat uit onderzoek blijkt dat één op de tien vrouwen het niet kan betalen. Maar in Enschede lijkt het probleem niet te spelen. Dat meldt het gemeentebestuur na navraag bij armoedepartners als de Kledingbank en de Voedselbank. Beide instellingen hebben volgens de gemeente aangegeven geen specifieke vraag naar tampons, maandverband en andere hygiënische middelen te herkennen.

Geen taak gemeente

De gemeente raadpleegde de Kledingbank en de Voedselbank over de kwestie na schriftelijke vragen van het DENK-gemeenteraadslid Enes Sariakçe. Die klom in de pen naar aanleiding van publicaties over menstruatiearmoede. De gemeente ziet het probleem niet, en vindt het ook niet haar taak om hygiënemiddelen via armoederegelingen, scholen en sportverenigingen aan te beiden. Sariakçe had daar wel om gevraagd. In incidentele gevallen kan het Fonds Bijzondere Noden Enschede waar nodig voorzien in bepaalde basisbehoeften als iemand tijdelijk geen enkel inkomen heeft.

Schaamte

In de beantwoording meldt de gemeente daarnaast dat er geen specifieke actie wordt ondernomen om het fenomeen menstruatiearmoede en de schaamte daarover bespreekbaar te maken via bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen. Dat ligt meer op de weg van de GGD, die in Twente de gezondheidszorgtaken voor de jeugd uitvoert. Bij eventuele contacten met de jeugdarts kan dan ook het onderwerp persoonlijke hygiëne aan de orde komen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.