Hengelo
Sport

Eerste podiumplek voor Hengelose karter Eva Dorrestijn

Eva Dorrestijn stuurt nog maar 2,5 jaar in een kart, maar rijdt de meeste jongens er al af. Afgelopen weekend pakte de 11-jarige Hengelose haar eerste podiumplek tijdens een race om het GK4-kampioenschap in het Limburgse Venray. Ze werd tweede.

Eva Dorrestijn houdt een hele vloot jongens achter haar en racet naar podium
Eva Dorrestijn houdt een hele vloot jongens achter zich in haar race naar het podium © Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Regen

Dat ze als één van de weinige meisjes tussen een heleboel jongens racet, deert Eva Dorrestijn niet, zo liet ze afgelopen weekeinde overtuigend zien in de traditioneel zeer sterk bezette Mini Parilla-klasse. En het was ook nog eens een lastige wedstrijd vanwege de weersomstandigheden, vertelt Eva: “De kwalificatie was een beetje een probleem. Ik kwam uit de pitstraat en ik gleed een beetje, waardoor ik de aansluiting op de rest kwijtraakte. Ik reed daarna helemaal in mijn eentje en kon daardoor geen gebruik maken van de slipstream van andere karters."

icon_main_quote_red_glyph

"Mijn vriendinnen denken dat het heel eng is. Maar als je eraan gewend bent, is het niet eng meer.”

Eva Dorrestijn

Duizendste van een seconde

Toch kwalificeerde ze zich knap als vijfde. Daarna werd het racen in de regen en daar is ze niet dol op. Tijdens de twee natte manches finishte ze desondanks knap als vijfde en zesde. De derde en laatste race vond onder droge omstandigheden plaats: "Dat gaf mij al meer vertrouwen. Helemaal toen ik zag dat een paar jongens een slechte start hadden.” Ineens vond ze zichzelf terug op een tweede plek: "Ik dacht: ik ga dit niet weggeven. Ik ga een podiumplek behalen. Ik was veel met een andere rijder aan het vechten. Ik kwam maar een duizendste van een seconde of zo eerder over de finish dan hij.”

icon_main_info_white_glyph

Druk programma

Eva rijdt dit seizoen het GK4-kampioenschap, het IAME Benelux-kampioenschap en het NK viertakt in de Parolin Rocky-klasse. Een druk programma dus, maar zij vindt het geweldig: “We gaan alles rijden wat we kunnen rijden, superleuk!”

Kroatië

Eva kart pas tweeënhalf jaar en ontwikkelt zich sterk. “Ik was negen toen ik begon. Dat komt door mijn vader. Hij is zelf karter geweest. In Kroatië op vakantie wilde hij me ook graag leren karten en laten zien wat het is. Ik vond het heel leuk. Ik ben verder gegaan op Kartbaan Oldenzaal. Voor kerst 2018 heb ik toen mijn eigen kart gekregen en zo is het begonnen.”

Vriendinnen

Het is misschien geen gebruikelijke sport voor een meisje, maar voor Eva is er niks leukers. “Ik vind de snelheid heel leuk en het gevoel dat je krijgt als je mensen inhaalt. Ik houd van competitie. Mijn vriendinnen denken dat het heel eng is. Maar als je eraan gewend bent, is het niet eng meer.”

Eva Dorrestijn podium IMGM5746
Eva is dolblij met haar eerste podiumplek © Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.