Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo's karttalent Eva Dorrestijn timmert aan de weg naar de Europese top

Ze is pas dertien jaar oud, maar heeft al heel wat prijzen gewonnen. Het Hengelose karttalent Eva Dorrestijn werkt hard om bij de top te horen. “Het doel is om op een Europees kampioenschap in de top 3 te eindigen.”

Alles wordt uit het busje gehaald; Eva en haar vader Wijnand tillen de kart uit de laadklep. Samen reizen vader en dochter door heel België, Nederland en delen van Duitsland voor wedstrijden. In het weekend naar races en doordeweeks twee keer trainen: “Tijdens de trainingen gaan we alles testen, om zo echt het beste uit het beste te kunnen halen”, zegt de jonge karter.

Eva Dorrestijn kampioen Junior Nationaal voor 36 jongens
Lees ook
Karttalent Eva Dorrestijn uit Hengelo pakt titel in GK4 Kart Series

120 kilometer per uur

De kart waar Eva Dorrestijn haalt een topsnelheid van 120 kilometer per uur. “Het mooiste aan karten is natuurlijk het inhalen. Je krijgt er veel adrenaline van. Je wilt gewoon winnen.” Ze is één van de weinige meisjes die meedoet in de klassen: “Voor mij maakt het niet uit, of ik nou race tegen een jongen of een meisje.”

“In het weekend zit papa soms tot laat aan de kart te sleutelen. Hij wil voor mij het beste en daar ben ik hem ook heel dankbaar voor.”

Kampioen

Dorrestijn timmert nu al een aantal jaar aan de weg en het resultaat mag er dan ook wezen: “Vorig jaar ben ik in Nederland en België kampioen geworden in de GK4 en ben ik tweede geworden bij het Nederlands kampioenschap.” De Hengelose heeft haar volgende doel al gesteld: “Ons grote doel nu is in de top 3 eindigen op Europees niveau.”

  • Eva Dorresteijn Still1
    Beeld: 1Twente
  • Eva Dorresteijn Still2
    Beeld: 1Twente

Vader als monteur

Steevast zegt ze ‘ons’, want karten doe je niet alleen. Zonder een goede monteur ben je als karter niks. “Ik doe dit echt samen met mijn vader en dat schept ook echt een band”, zegt Dorrestijn. “Het maakt het veel makkelijker en fijner om samen te werken met je eigen vader.” De kart en alle bijbehorende onderdelen en gereedschap staat bij de familie Dorrestijn in de schuur: “In het weekend zit papa soms tot laat aan de kart te sleutelen. Hij wil voor mij het beste en daar ben ik hem ook heel dankbaar voor.”

Zelf sleutelen

Zelf helpt ze ook mee met het afstellen van de kart. Volgens Dorrestijn is dat erg belangrijk: “Je moet ook zelf sleutelen, want je moet zelf weten wat er aan de hand is met je kart.” Volgens de karter moet je feilloos kunnen doorgeven aan de monteur wat er aangepast moet worden aan de afstelling van de kart.

Eva Dorrestijn en Nick de Bruijn
Lees ook
Eva Dorrestijn verslaat meisjes én jongens in haar kart

School

Net als alle andere leeftijdsgenoten, moet Dorrestijn ook gewoon naar school. Naar eigen zeggen is dat prima te combineren met haar karten: “Ik heb een topsport-status, waardoor ik makkelijker vrij krijg van school. Ik moet gewoon huiswerk maken en toetsen op een later moment inhalen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.