Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose karter Eva Dorrestijn (14) rijdt zich in Italië tussen de wereldtop

230905 eva dorrestijn 1 PR
Eva Dorrestijn in opperste concentratie, terwijl monteurs aan haar kart sleutelen.
Beeld: eva dorrestijn

Eva Dorrestijn (14) uit Hengelo is geselecteerd voor het prestigieuze FIA Girls on Track-programma. Van de ruim 115 kartende meiden en jonge vrouwen van over de hele wereld die zich aanmeldden, haalden er vier de finaleronde in november. De winnaar krijgt de gelegenheid een jaar lang kosteloos te karten op het hoogste mondiale niveau; die prijs vertegenwoordigt een waarde van 200.000 tot 300.000 euro.

Trotse vader

"Dat zijn bedragen die wij niet kunnen betalen", vertelt haar trotse vader en coach Wijnand Dorrestijn. "Vandaar dat dit een geweldige kans is voor Eva. Overigens heeft ze het met het behalen van de laatste vier begin september al voor elkaar gekregen dat ze de komende jaren ondersteund gaat worden door de Ferrari Drivers Academy."

“Na het halen van een plek bij de laatste vier is alles meegenomen.”

Franciacorta

Van 3 tot 5 september heeft Eva Dorrestijn samen met zeven andere talenten op het circuit van Franciacorta bij Milaan een volledig raceweekend nagebootst; met vrije trainingen, kwalificatiewedstrijden en een race. "Daar werd niet gekeken wie het snelst was, maar wie er gedurende dat weekend de meeste progressie boekte. Eva was een van de snelste leerlingen", vertelt de Hengelose tegelzetter vol trots.

Dorrestijn junior reed haar rondjes zonder stress, vervolgt vader Wijnand: "Wat dat betreft is ze een koele kikker. Ze is erg stressbestendig en dat weekend reed ze ook nog eens erg goed. Ik ben natuurlijk haar vader, maar kan dat ook door een objectieve bril bekijken."

Benelux-kampioenschap

Vorig jaar werd het Hengelose karttalent kampioen in de GK4 Kart Series, het Belgisch-Nederlands kartkampioenschap, en dit jaar staat ze na drie races in het Benelux-kampioenschap bovenaan in het vrouwenklassement.

icon_main_info_white_glyph

FIA Girls on Track

Met het FIA Girls on Track-programma wil de internationale autosportfederatie meer vrouwen de kans geven om hogerop te komen in de kart- en autosport. Uit de 115 aanmeldingen zijn acht junioren en acht senioren geselecteerd en Eva Dorrestijn is de enige Nederlandse die door is naar de finaleronde in november. Die wordt verreden op de Italiaanse circuits van Franciacorta en Maranello, de thuisbasis van Ferrari.

Racekwaliteiten

Eva Dorrestijn weet dat niet alleen naar racekwaliteiten gekeken wordt: "Ook bijvoorbeeld onze conditie en onze beheersing van het Engels worden bekeken, maar gelukkig blijft het karten het belangrijkste."

Wijnand zegt dat Eva zeker een kans maakt die finalewedstrijd te winnen: "Maar na het halen van de laatste vier is alles meegenomen", sorteert hij alvast voor op een tweede, derde of vierde plek. Eva zelf droomt stiekem wel van de winst: "Dat zou betekenen dat ik een jaar lang met een Tony Kart in de OKJ-klasse mag rijden. Financieel gezien is dat normaal gesproken buiten bereik voor ons."

Eva Dorresteijn Still3
Lees ook
Hengelo's karttalent Eva Dorrestijn timmert aan de weg naar de Europese top
icon_main_info_white_glyph

Schumacher en Vettel

De andere drie finalisten zijn de Britse Annabella Fairclough, de Hongaars Bianca Nagy en de Litouwse Vanessa Silkunaite. Ook zij willen dolgraag een jaar lang in een Tony Kart rijden. Tony Kart is het grootste merk in karting. Wereldtoppers als Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Jarno Trulli behaalden successen in karts van dat merk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.