Vuurwerkramp Enschede

OM geeft in maart reactie op rapport vuurwerkramp

Het Openbaar Ministerie (OM) komt in maart met een reactie op de aangiftes tegen de overheid wegens vermeend vuil spel inzake de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. Onderzoeker Paul van Buitenen uit Breda deed in oktober aangifte.

447725 913584 1
Lucien Baard | Tubantia

Hij claimt na vier jaar eigen onderzoek dat de staat en de gemeente Enschede onterecht de schuld in de schoenen schoven van de eigenaren van het ontplofte vuurwerkbedrijf, om zo de overheid buiten schot te houden. Hij schreef hierover een 1400 paginaâs dik rapport, die de basis vormt van zijn aangifte.

Omdat het OM noch de politiek iets met zijn vuurwerkdossier doet is Van Buitenen deze week op internet begonnen met openlijk noemen van personen die volgens hem een kwalijke rol hebben gespeeld. Hij begon met de toenmalige officier van justitie. De afgelopen dagen noemde hij drie toenmalige ambtenaren van de Enschedese bouw- en milieudienst. Zij zouden onder meer stukken uit het gemeentelijk dossier hebben achtergehouden voor justitie. Hij wil tot 13 mei telkens nieuwe namen publiceren. De beschuldigde personen hebben geen van allen tegen deze krant op zijn aantijgingen willen reageren.

Van Buitenen deed zijn aangifte samen met een weduwe van een omgekomen brandweerman, een oud-rechercheur en één van de oud-eigenaren van het ontplofte vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Alleen directeur en oud-eigenaar Bakker is voor de ramp, die aan 23 mensen het leven koste, veroordeeld tot 1 jaar cel. Volgens Van Buitenen is alleen de overheid schuldig. De ramp kon gebeuren door slechte regelgeving.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. archieffoto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.