Enschede
Aankondiging
Video

Programma 'Geen Moederdag' als perfect Moederdagcadeau voor vrouwen zonder kinderen

Zondag, op Moederdag, worden weer veel vrouwen door hun kinderen verrast met knutselwerkjes en cadeautjes. Maar voor vrouwen die gewild, of ongewild, kinderloos zijn, is het een zondag als alle andere. Over die groep maakte theatermaker Magda Nij Bijvank het programma 'Geen Moederdag'.

Het leek haar een mooi statement om het juist op Moederdag te doen. Voor al die vrouwen die graag kinderen hadden gewild, maar waarbij dat niet gelukt is. Of voor hen die er bewust voor hebben gekozen geen moeder te worden. 'Geen Moederdag' is vooral een cadeau voor die vrouwen, zegt Magda Nij Bijvank.

Ode aan geen moeders

Ze wilde een ode aan 'geen moeders' maken. In ieder geval met input van haarzelf. Vijftien jaar geleden moest ze een punt achter haar eigen kinderwens zetten. Ongewild, want de wens was er wel. Eén keer was ze er zelfs heel dichtbij, maar haar kindje was niet levensvatbaar.

Dat het haar niet gegeven is moeder te zijn, zorgt voor een onvervuld verlangen, een gemis. Maar ook voor onrust die vragen oproept zoals: 'wie zorgt er voor mij als ik oud en bejaard ben'. Magda wilde weten hoe andere vrouwen zonder kinderen dat doen. Maar ook was ze benieuwd naar de verhalen achter hun 'geen moederschap'. Waarom zijn ze geen moeder, hoe gaan ze daarmee om en hoe leven ze? Ze besloot een strikje om al die verhalen te doen en er een cadeau van te maken voor alle 'geen moeders'.

Taboe

Dat cadeautje is een digitaal programma geworden dat op Moederdag via een livestream te bekijken is. In De Kleine Willem schuiven zes vrouwen aan die allemaal geen moeder zijn door verschillende redenen. Het zijn vrouwen die het gewenst hadden te zijn, maar ook vrouwen die er bewust voor gekozen hebben. Allemaal hebben zij hun eigen verhaal.

Voor de inhoud van het programma haalde Magda de verhalen van zo'n dertig vrouwen op. Zij werden allemaal geportretteerd door fotografe Annabel Jeuring. Op die manier werd er een gezicht gegeven aan de vrouwen zonder kinderen, want heel veel vrouwen zijn geen moeder. Annabal en Magda merkten dat daar toch een bepaald taboe op rust. Alsof er een lading schaamte om dit onderwerp heen hangt. Voor de fotocamera van Annabel vroegen ze vrouwen daarom letterlijk om uit de kast te komen. Het werden mooie, ontwapenende portretten van vrouwen die allemaal hun verhaal deden over het geen moeder zijn.

Voor Annabel, die zelf wel moeder is, was het goed om de verhalen van deze vrouwen te horen. Om er bewust van te zijn. Ze denkt dat heel veel vrouwen kunnen relateren aan het onderwerp, ook moeders. Het is een onderwerp dat bespreekbaar moet zijn, maar dat nog lang niet altijd is.

icon_main_quote_red_glyph

"Het is een onderwerp dat bespreekbaar moet zijn, maar dat nog lang niet altijd is"

Fotografe Annabel Jeuring

Zichtbaarheid

Gaandeweg het project heeft Annabel gemerkt dat dit initiatief nog veel bijzonderder is dan vermoed.
Het aanmeldingen van vrouwen die mee wilden doen, was overweldigend. En dat terwijl ze er niet eens zo veel ruchtbaarheid aan hadden gegeven is. De reactie kwamen uit het hele land. Voor Magda en Annabel een teken dat er behoefte aan is om hier zichtbaarheid aan dit onderwerp te geven.

Geen Moederdag is op zondag 9 mei te zien op de site van het Wilminktheater. Een uitzending vol met verhalen over geen moeder zijn en omlijst door muziek van onder andere Jan Wessels en Esther Groenenberg. Zij schreef speciaal voor het programma het nummer 'Dit zijn wij' waar in de bijbehorende clip alle geportretteerde vrouwen voorbij komen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.