Enschede
Video

'Door de poster van Baudet worden oorlogsslachtoffers gekwetst'

“Mijn vrijheid houdt op wanneer het jouw vrijheid belemmert. Of kwetst”, zegt voorzitter Rachel Denneboom van het Enschedese 4 en 5 mei Comité. Ze reageert daarmee op de poster van onder andere Forum voor Democratie die het vrijheidsverlies in de Tweede Wereldoorlog vergelijkt met dat van nu. “Hiermee worden oorlogsslachtoffers gekwetst en nabestaanden en onze krijgsmacht geschoffeerd”, aldus Denneboom.

Indrukwekkend

De voorzitter zag de herdenking op de Dam en was zwaar onder de indruk van de woorden van André van Duijn. “Indrukwekkend dat de rest van de Dam leeg is. Dat heeft wel wat. Dat is trouwens geen discussie. We willen met veel mensen gedenken.”

icon_main_info_white_glyph

Stormvloed aan reacties

'Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid. Daarbij de bekende bevrijdingsfakkel en de jaartallen: 1945 – 2020, bedoelende dat vrijheid op 1945 geboren werd en op 2020 stierf.'

Het zijn de teksten en symbolen op een poster, ondertekend door onder meer Forum voor Democratie en Viruswaarheid. Het affiche riep een stormvloed aan reacties op.. Uit Den Haag, maar ook uit Enschede.

Denneboom reageert woedend op de poster en zegt dat ze haar emotie er niet eens over kon uitspreken. “Moet je politiek gewin halen op dit onderwerp? Ik denk van niet. Ik ben boos op de mensen die zulk vergelijkingen maken. Elke vergelijking met de oorlog gaat mank.

We leveren een stukje vrijheid in voor een ander. Er is geen bezetter, je kan nog steeds je mening uiten, je kan alles zeggen, je mag demonstreren. We hebben een rechtsstaat en die beschermt onze vrijheid.”, somt de voorzitter op.

Hypocrisie

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie reageerde op de felle kritiek via een tweet: “We zeggen: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie.”

Verkwanselen

Maar Denneboom is ervan overtuigd dat dit niet had gemogen en is het niet eens met mensen die zeggen dat je beter geen aandacht kunt besteden aan dit soort uitingen. “Als we hier niet tegen in gaan verkwanselen we zelf onze vrijheid.”

Crisis

De grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, noemen wereldleiders de pandemie. “We hadden ons niet kunnen voorstellen dat we zouden worden beperkt in onze vrijheid. Prima als je daarmee bezig bent.”

Maar duidelijk is dat de poster volgens Denneboom over de grens is. “Het houdt op als je een ander kwetst.”

icon_main_info_white_glyph

Denker des Vaderlands Daan Roovers over vrijheid

Uit: Het fundament van de vrijheid

De vrijheid die we als Nederlanders het sterkst verbinden met de Nederlandse cultuur, tevens een van de kroonjuwelen van de vrijheid, is echter ongedeerd: de vrijheid van meningsuiting. Zo lang vrijheid van spreken en denken gepaard gaat met de principiële gelijkheid van alle burgers blijft het fundament van de vrije samenleving overeind. Dat is het cruciale verschil tussen deze crisis en een bezetting, en zet direct elke vergelijking in perspectief.

Jezelf kunnen zijn

“Volgens mij is vrijheid jezelf kunnen zijn, ergens niet eens mee kunnen zijn en dat uitspreken, vrijheid van godsdienst en kunnen gaan en staan waar je wilt. Dat laatste is dan nu misschien het enige waarin ik word beperkt.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.