Twente
Enschede

Gevaccineerden mogen nu ook zonder coronatest de grens over

Deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de reisregels versoepeld. Nederlanders met een vaccinbewijs hoeven niet langer een negatieve coronatest te overleggen als zij naar Duitsland willen.

Grens_Glanerbrug_coen_krukkert
Grensovergang tussen Glanerbrug en Gronau © Coen Krukkert


Ook grensreizigers die kunnen aantonen dat zij het laatste half jaar zijn genezen van het coronavirus - en daarom immuun zijn - hoeven niet te voldoen aan de testplicht.

Vaccinatie gelijk aan negatieve test

Nederland is door Duitsland aangewezen als 'hoogrisicogebied'. En dat betekende tot voor kort dat vrijwel iedereen die vanuit Nederland de grens passeert moet kunnen aantonen dat hij of zij niet besmet is met coronavirus. Zo'n negatieve test mag niet meer dan 48 uur oud zijn (72 uur voor dagelijks grensverkeer).

Omdat gevaccineerden volgens de Duitse regering net zo weinig risico vormen bij verspreiding van corona als mensen die negatief getest zijn, hoeven grensgangers die hun tweede prik hebben gehad zich niet meer te laten testen. Er wordt door de Duitse politie steekproefsgewijs gecontroleerd. Wie geen negatieve test of een vaccinatiebewijs kan overleggen, riskeert een boete waarvan de hoogte onduidelijk is.

Winkelen ook snel mogelijk

Op korte termijn krijgen gevaccineerden in Duitsland mogelijk ook andere privileges. De regering werkt aan een voorstel waarbij een vaccinatiebewijs ook toegang geeft tot winkels, dierentuinen en musea. Nu moet ook in die gevallen een negatieve coronatest worden getoond.

Supermarkten zijn uitgesloten van de testplicht en bovendien gelden nog altijd de afstandsregels en mondkapjesplicht. Deelstaat Noordrijn-Westfalen vraagt gevaccineerde Nederlanders om alleen noodzakelijke reizen naar Duitsland te maken, dus niet om te winkelen of te tanken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.