Corona in Twente

GGD Twente zet vandaag eerste prikken in hal Hazemeijer

Vanaf vandaag vaccineert GGD Twente ook in Hengelo. Vanmorgen om half negen werd de eerste prik gezet in een hal op het Hazemeijerterrein. De eerste dagen gaat het om enkele honderden vaccinaties per dag, maar eind mei moet het tempo zijn opgeschroefd tot meer dan 3.000 per dag. Da's allemaal wel afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid doses vaccin én of er voldoende personeel is. Volgens projectleider vaccinaties bij GGD Twente Annelies Barret verliep de eerste dag volgens plan, het was 'alleen een beetje koud de eerste uren in dat enorme pand'.

Vijfde plek in Twente

Na Enschede, Almelo, Oldenzaal en Markelo is Hengelo de vijfde plek in Twente waar de GGD vaccineert. Er volgt er nu nog één: in Nijverdal. "We kunnen daar volgende week beginnen met vaccineren, maar mochten we nog vaccin tekort komen, dan stellen we het uit met maximaal een week. Dat hebben we in Hengelo ook gedaan: in eerste instantie zouden we hier op maandag 26 april beginnen", aldus Annelies Barret.

Pfizer en Janssen

De afgelopen weken is bij iedereen boven de 65 die dat wil de eerste prik gezet, de huisartsen prikken iedereen tussen de 60 en 65, dus nu komen de 60-minners aan de beurt. Waarmee worden ze ingespoten? Barret: "Met Pfizer/BioNTech. En als straks het Janssen-vaccin beschikbaar komt, zal ook dat hier worden gebruikt. De toepassing van de twee vaccins is verschillend, maar doordat we hier werken met meerdere lijnen, hoeft dat geen problemen op te leveren. Of en wanneer we met Janssen gaan prikken is overigens afhankelijk van de vaccinatiestrategie van het Ministerie van VWS. Daarop hebben wij als GGD's geen invloed."

icon_main_quote_red_glyph

"We kunnen de wachtrijen ook eenvoudig gescheiden houden, doordat we werken met een zogenaamde 'Schiphollijnen' of 'Eftelinglijnen'."

Annelies Barret

Eftelinglijnen

In de grote hal op het Hazemeijerterrein is voldoende ruimte om mensen te ontvangen, te vaccineren en te laten bijkomen van de prik. En buiten is meer dan genoeg parkeerruimte. "Da's het voordeel van zo'n grote hal. We kunnen de wachtrijen ook eenvoudig gescheiden houden, doordat we werken met een zogenaamde 'Schiphollijnen' of 'Eftelinglijnen'. Zoals je daar wachtenden goed scheiden met flexibele linten, kun je dat hier ook. Je kunt het ook makkelijk aanpassen, als de rijen langer of juist weer korter worden."

Hieronder de instructievideo die GGD Twente heeft laten maken om mensen te informeren over hoe het vaccineren in Hengelo in z'n werk gaat:

Landelijke Huisartsen Vereniging

Als op 10 of 17 mei ook locatie Nijverdal is geopend, is Twente wat priklocaties betreft op volle sterkte, vertelt Barret: "Wel zijn we nu al druk met werven van personeel voor het geval over een paar weken het priktempo omhoog gaat. Dat doen we via uitzendbureaus, maar we hebben ook al de toezegging van de Landelijke Huisartsen Vereniging dat huisartsen klaar zullen staan om bij te springen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.