1Twente

Alternatieve dodenherdenking Hengelo te zien bij 1Twente

1Twente zendt dinsdag 4 mei de alternatieve Hengelose dodenherdenking uit. De uitzending begint om 19:30 uur en is te zien op het tv-kanaal van 1Twente.

Frank Krake Nationale Herdenking 2018
Frank Krake, schrijver van o.a. “De Laatste Getuige”, laat dinsdag voor de camera zijn gedachten gaan over de vraag: 'Hoe vrij zijn we in 2021?' © Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo

Alternatieve herdenking

Op 4 mei worden jaarlijks de slachtoffers herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Vorig jaar was herdenken op de wijze zoals dit al jarenlang gebruikelijk is in Hengelo niet mogelijk vanwege Covid19.

Om in 2021 het herdenken toch op een mooie wijze vorm te geven, is er gezocht naar een oplossing. De Gemeente Hengelo en de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo hebben de handen ineen geslagen en een gezamenlijk programma opgezet.

Bekijk hieronder de uitzending op 4 mei vanaf 19:30

Kranslegging

Burgemeester Sander Schelberg richt in een speciale uitzending het woord tot de kijkers, hij legt bloemen bij het Joods monument in het stadhuis en onthult nieuwe Stolpersteine in de stad, bij het huis waar een Joodse familie heeft gewoond.

Ook legt hij samen met enkele leden van Scouting Hengelo een krans bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis. Daarbij wordt een erehaag rondom het monument gevormd door een aantal leden van de Scouting, Tamboerkorps Liberation en enkele Hengelose veteranen. Daan Wilms (op trompet) speelt het Taptoe-signaal.

Overdenking: 'Hoe vrij zijn we in 2021?'

Gastspreker is Frank Krake. De schrijver van o.a. “De Laatste Getuige”. In dit boek het ware verhaal van Wim Aloserij, overlevende van drie kampen in de Tweede Wereldoorlog en de laatste overlevende van de scheepsramp met de Cap Arcona, een schip met krijgsgevangenen. Hij was “de laatste getuige”. Frank laat voor de camera zijn gedachten gaan over de vraag: “Hoe vrij zijn we in 2021?”.

De muzikale intermezzo’s in de uitzending worden verzorgd door leerlingen van Oyfo Kunstenschool. Daarnaast draagt stadsdichter Hettie Franken vanaf een mooie Hengelose locatie haar gedicht, getiteld “Mei 2021”, voor.

De organisatie vraagt mensen, net als vorig jaar tijdens de herdenking, vanaf 19.30 uur een kaars voor het raam te branden als 'een bron van licht dat ons met elkaar verbindt.'

Annette van der Zande, van Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo, vertelde maandag in 1Twente Vandaag over het gezamenlijke programma.

icon_main_info_white_glyph

Kanalen

Het vooraf opgenomen programma wordt op 4 mei via het TV-kanaal van 1Twente Hengelo uitgezonden, te zien via Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1317 of 1428. De uitzending start om 19.30 uur zodat aansluitend aan deze Hengelose herdenking via NPO1 de Nationale Herdenking gevolgd kan worden.

De video is ook te zien op www.facebook.com/1twentehengelo en www.youtube.com/user/1twentehengeloen via de sociale media kanalen van de Gemeente Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.