Twente
Enschede
Politiek
Video

Zes ton boete voor wifi-tracking Enschede, gemeente tekent bezwaar aan

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft Enschede een boete van 600.000 euro opgelegd voor het gebruik van wifi-tracking in de binnenstad. Er zijn geen overtredingen geconstateerd, maar met het volgsysteem kunnen individuele bezoekers van de binnenstad worden gevolgd. Daarmee overtrad de gemeente de privacyregels. Enschede spreekt in een persbericht van een straf voor een ‘voortrekkersrol’ en tekent bezwaar aan.

Wifi
© 1Twente

Met wifi-tracking meet de gemeente hoeveel mensen zich op een gegeven moment in de binnenstad ophouden. Dat gebeurt aan de hand van mobiele telefoons van bezoekers aan de stad. Het levert cijfers en trends op, die gebruikt worden om het effect van beleid te meten en nieuw beleid te maken. Hoe leuker de binnenstad, hoe drukker.

Systeem kan individuen volgen

De AP heeft vastgesteld dat het systeem niet alleen algemene gegevens over de drukte in de binnenstad ophoestte, maar dat individuele bezoekers ook gevolgd kunnen worden. Data uit het systeem kan rechtstreeks worden gekoppeld aan een mobiele telefoon. Kan. Dat wil niet zeggen dat de gemeente dat ook heeft gedaan - de AP heeft daar ook geen aanwijzingen voor gevonden.

Privacy serieus genomen

Enschede stelt in een persbericht dat het gemeentebestuur - trouw aan een traditie van ‘innovatie en creativiteit’ - steeds slimmer gebruik maakt van digitale data en technologie om de leefbaarheid en veiligheid van de stad te vergroten. De gemeente ontkent niet dat het mensen gevolgd zouden kunnen worden door het trackingsysteem, maar stelt ten stelligste dat dat niet gebeurt en tekent dan ook bezwaar aan tegen de boete. ‘De gemeente Enschede neemt de bescherming van persoonsgegevens van haar inwoners zeer serieus.’

icon_main_quote_red_glyph

‘Wij voelen ons ten onrechte gestraft voor iets dat wij niet beoogden en wat ook feitelijk niet is gebeurd’

Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede in een verklaring

De Privacy Maker

Aangever Dave Borghuis, die de zaak aanhangig maakte bij de AP, toont zich op zijn website verheugd met de uitspraak. “Het lijkt erop dat de AP me in alle punten gelijk geeft.” De ‘Enschedese ‘Privacy Maker’, zoals hij zichzelf noemt, stelt dat het hem alleen te doen was om het stoppen van de wifi-tracking. “De boete was niet mijn doelstelling.” Hij spreekt verder van een ‘ernstige overtreding van de privacy van Enschedese burgers’, nu gecorrigeerd door de AP.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.