Enschede
Video

Eeuwfeest CVV Sparta: de C wordt nog steeds met hoofdletter geschreven

Je kunt er niet omheen. Op sportpark Schreurserve hangen sinds woensdag 21 april zwartwitte vlaggen en spandoeken met de tekst 100 jaar CVV Sparta. Want op die datum werd de Christelijke Voetbal Vereniging Sparta opgericht. Door corona worden de jubilarissen nu nog geremd, maar de verwachting is dat het jubileum op 21 april 2022 met een spetterend feest wordt afgesloten.

Beretrots

Verenigingsmanager Tom van Veen en Hans Haveman van de jubileumcommissie steken het niet onder stoelen of banken: ze zijn beretrots op hun club. “Toen ik in beeld kwam als verenigingsmanager kreeg ik het motto van de club te zien: een vereniging waar gevoetbald wordt. Dat betekent voor mij dat de club haar maatschapppelijke verantwoordelijkheid kent. Vanmorgen heel vroeg stonden leden klaar om taarten rond te brengen naar ereleden, oud-bestuursleden en leden van de businessclub. Het omkijken naar anderen vind ik mooi.”

Tom van Veen Hans Haveman Ernst Bergboer
Tom van Veen en Hans Haveman van CVV Sparta © Ernst Bergboer

Wapperen met spandoek

Het was dinsdag de beurt aan de kinderen om het jubileumjaar te openen. De jeugdleden trapten de feestelijkheden af met ballonnen en met het wapperen van een enorm spandoek dat op de middenstip van he hoofdveld lag. “We hebben daar filmpjes van gemaakt en die verspreid”, aldus Haveman. De kinderen kregen een grote jubileumzak met verrassingen mee naar huis.

Uiteraard blijft het daar dit jaar niet bij. De hoop is erop gevestigd dat er straks weer activiteiten kunnen plaatshebben. “Voor alle groepen is er iets, we hoeven alleen nog maar de data in te vullen. De herdenking en het eindfeest hebben we gepland op 21 april 2022.” Komende zaterdag is er voor iedereen een pubquiz waaraan iedereen mee kan doen. Voor informatie zie de website van CVV Sparta.

Nederlands kampioen

Het jubileumcommissielid kent de geschiedenis van zijn club op z’n duimpje. Dat komt ook omdat hij bij wijze van spreken groot is geworden. Zelf voetbalde hij van 1960 tot 1975 bij de voetbalclub, is zijn broer 54 jaar lid, was zijn vader ook al lid van een jubileumcommissie bij het 80-jarig bestaan. en werd hij voor de oorlog kampioen van Nederland.

“Mijn vader werd voor de oorlog kampioen van Nederland. Trouwens Sparta was drie keer nationaal kampioen”, vertelt Haveman trots. De club werd op 21 april 1921 opgericht. “Er was nog geen veld. De eerste wedstrijd, drie dagen na de oprichting, speelden we tegen Eilermark . Die werd verloren. Daarna kwamen de successen.” Een van de huidige successen is dat Sparta de grootste voetbalvereniging van Enschede is. En dat er al 40 jaar aan vrouwenvoetbal wordt gedaan. “We zijn een club die er mag zijn”, meent Haveman.

C met een hoofdletter

Het christelijke karakter de voetbalvereniging loopt als een rode draad door het gesprek met presentator Niels Veurink in 1Twente Vandaag. Waar sommige clubs al afscheid hebben genomen van de ‘c’ in de verenigingsnaam wordt die letter ‘C’ bij Sparta nog met hoofdletter geschreven. “Die zit in de genen van de club. Normen en waarden zijn belangrijk bij een christelijke club”, weet Van Veen.

Hij wijst op de wijze waarop wordt omgegaan met de leden: “Van jeugdcommissie tot bestuur kijken we naar het verloop van trainingen, wedstrijden, bekijken we welke trainers en vrijwilligers we inzetten en foutief gedrag proberen we te voorkomen of onmiddellijk te verbeteren.”

De komende 100 jaar

Als een lid in een filmpje wordt gevraagd hoe Sparta er de komende 100 jaar uit komt te zien zegt hij: “Sparta staat voor normen en waarden en daar hechten we aan.” Van Veen hoopt dat het niveau van zijn club minimaal blijft zoals het nu is. “Een vereniging die zijn maatschappelijk verantwoordelijkheid neemt en voor de leden en omgeving een thuis is.” En Haveman zegt: “Ik hoor bij de club. Samen Sparta zijn.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.