Enschede

Enschedese parken nodigen uit om buiten te sporten, maar het blijft oppassen

Nu de sportscholen en clubs op slot zitten, zoeken inwoners van Enschede manieren om toch lichaamsbeweging te krijgen. De parken van de stad zijn daarbij populair.

454522 Schermafbeelding 2020 03 23 om 085728
Erwin Waanders | Tubantia

Het Van Heekpark, het Volkspark en de atletiekbaan op het UT-terrein bezochten we drie dagen op verschillende tijdstippen. Want, zo waren de verhalen, het zou razend druk zijn en mensen trokken zich niks aan van de adviezen om vooral niet samen te komen.

Donderdag 19 maart, 13.00 uur
Als we het Van Heekpark inlopen valt vooral de rust op. Het grote gazon ligt er uitnodigend bij. De vogels fluiten en hier en daar blaffen honden als hun bazen elkaars pad kruisen. Drie jongens staan op het gras een meter of 15 uit elkaar en gooien een rugbybal heen en weer. Soms trapt er een de bal een eind weg om er sprintend achteraan te gaan. Het zijn drie studenten van de UT die de tijd doden met sporten. âWe passen goed op dat we niet te dicht bij elkaar of andere mensen komen, maar we moeten wel in beweging blijvenâ, zegt Léon Rodríguez uit Uruguay.

Duur
Terugkeren naar hun thuisland zit er voor de studenten nu niet in. âHet is ten eerste heel duur en ten tweede is het maar de vraag hoe ver we komen. Zolang het niet hoeft, blijven we hier en proberen we alles te doen om het virus bij ons weg te houden. Maar de hele dag binnen zitten is niks voor ons.â
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Volkspark, 14.00 uur
Bouwvakkers zijn in het toekomstige restaurant Loetje, voorheen De Jaargetijden, druk bezig met de verbouwing. Het geluid van de zaagmachine overstelpt de stadsgeluiden. Treinen rijden rustig het station en de stad in en uit. Het Volkspark ligt er verlaten bij. Er rennen wat fanatiekelingen rond in sportkleding, een moeder voetbalt met haar zoontje, maar merkt dat ze op hakken minder balgevoel heeft dan gebruikelijk. âHij moet zân energie kwijt, anders hangt-ie me in de gordijnenâ, zegt moeder Amira. Ze schopt de bal weer weg. âHij mag nu van mij niet spelen met vriendjes. Gelukkig wonen we dicht bij het park. Een heerlijke plek nu, al blijft het oppassen.â

Vrijdag 20 maart, 14.30 uur
Waar sportparken massaal gesloten zijn en tot verboden gebied verklaard zijn, is er op en rond de atletiekbaan op de UT bedrijvigheid genoeg. Er wordt hardgelopen en een groep studenten doet aan krachttraining. Ceciel, Wiebe, Stan, Jorrit, Ilco en Daniël zijn tennissers, maar kunnen de baan nu niet op. âEn daarom doen we hier een training met kracht, condities, souplesse en coördinatieâ, zegt Wiebe. Ze liggen of zitten meer dan anderhalve meter uit elkaar. âNiks doen is voor ons geen optie en op deze manier houden we het veiligâ, zegt Ceciel.

Ondanks de gezondheidsvoorschriften werd er veelvuldig gebruik gemaakt van de buitensportfaciliteiten van de UT. De universiteit heeft daarop zaterdag besloten om de outdoorgym voorlopig af te sluiten. De atletiekbaan blijft wel open.

Van Heekpark, 14.50 uur

Of het komt door de regen of de gure wind, feit is dat het Van Heekpark uitgestorven lijkt. Een enkele wandelaar met hond waagt zich in het park. Gesport wordt er niet en van samenscholing is al helemaal geen sprake.

Volkspark, 14.55 uur
Het grotere park wordt wel weer gebruikt door hardlopers en mensen die de hond uitlaten. Maar ook hier geen grote groepen bij elkaar.

Zaterdag 21 maart, 11.30 uur
Er is opnieuw een groepje studenten aan het trainen in het Van Heekpark. Ze doen grondoefeningen, trainen buikspieren, doen push-ups en rompstabiliteitsoefeningen. âHet moet alleen 15 graden warmer zijnâ, zegt Miquel. Iets verderop wandelt een moeder met haar hond en haar zoon rijdt iets vooruit op zijn fietsje met zijwieltjes. Als er wandelaars aan komen lopen, klinkt haar stem. âPas op Lucas, afstand houden.â

Volkspark, 12.00 uur
Het beeld verandert niet. Er wordt volop gesport en mensen laten de hond uit. Van samenscholing is geen sprake. Het lijkt er op dat de parkgebruikers de adviezen van de GGD en het RIVM in hun oren hebben geknoopt. Sporten gaat nog steeds en de Enschedese parken blijken uitermate geschikt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita