Enschede
Politiek
Commentaar
Video
Radio

Marktkoopman Reudink positief na kort geding tegen de Staat

Marktondernemer Peter Reudink uit Enschede heeft een goed gevoel overgehouden aan het kort geding van de non-foodsector tegen de Staat. “De rechter was zeer geïnteresseerd in de stukken die wij hebben aangeleverd, met de redenen waarom wij denken op een veilige manier open te kunnen.”

Marktkooplui die geen etenswaren verkopen mogen al 17 weken hun kraam niet uitstallen op de markt. Maar de ondernemers geloven niet in die coronamaatregel. Sterker nog: hun afwezigheid werkt volgens hen juist besmettingen in de hand.

5000 ondernemers

Het kort geding dat donderdag diende, werd gestart door de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH), waar Reudink bestuurslid is. “De CVAH heeft 2700 leden, maar er zijn 5000 non-food ondernemers die nu gedwongen thuis zitten. Die vertegenwoordigen we ook.”

icon_main_quote_red_glyph

“Daar veroorzaak je juist meer reisbewegingen mee"

Peter Reudink over afwezigheid non-foodkramen op markt

Reisbewegingen

Reudink gelooft dat ze hun gelijk goed hebben kunnen aantonen. “De advocaat van de Staat gooide het elke keer op de reisbewegingen, het aantal contactmomenten en het aantal ziekenhuisopnames.” De CVAH betoogde dat de bewegingen juist vermeerderen omdát de non-food niet op de markt mag staan. “Klanten komen voor hun etenswaren naar de markt en moeten vervolgens een afspraak maken bij een winkel om daar dan weer een artikel te kopen dat ze niet op de markt kunnen krijgen. Daar veroorzaak je juist meer reisbewegingen mee."

Peter Reudink 2 Ernst Bergboer
Marktkoopman Peter Reudink © Ernst Bergboer

Haaksbergen

In betere tijden stond de Enschedeër met printer-, telefoon- en tabletaccessoires op de markt in Haaksbergen. Die plek kwam ook nog voorbij in de bewijsstukken. “We hebben plattegronden aangeboden van de markt in Groningen en Haaksbergen, waarin wordt aangetoond dat een aanvulling met non-foodkramen zou zorgen voor een betere spreiding op de markt.”

Eis

Wat de marktkooplui willen? “We willen gewoon weer ondernemen. In het begin begrepen we heel goed dat we allemaal moeite moesten doen om de besmettingen terug te dringen. Maar er kwam steeds meer bewijs dat het besmettingsgevaar in de buitenlucht nihil is.”

In snelle versoepelingen voor zijn sector doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn gelooft Reudink niet zo. "En de besmettingscijfers zijn nog veel te hoog." Zijn hoop is dus gevestigd op de rechter. De uitspraak is op 28 april.

Eerder stelde Reudink zijn marktkraam uit protest op in zijn eigen voortuin. Bekijk hieronder hoe dat eruit zag:


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.