Enschede

VIDEO | Carillon-estafette: een artiest mag wel optreden

De bevrijding van Enschede vond plaats op 1 april, vandaag 75 jaar geleden. Alle publieke feestelijkheden - en dat waren er veel - zijn afgelast. Esther Schopman, stadsbeiaardier, is de enige die morgen een publiek concert geeft.

455555 DSCF1478
Ernst Bergboer | 1Twente

Schopman heeft een aantal stukken bewerkt voor carillon uit de tijd waarin de bevrijding eindelijk daar was. Zeg: Vera Lynn en Weâll meet again en vrijwel iedereen weet waar het over gaat. Tussen half zeven en zeven morgenavond galmen dat soort bekende klanken over de Enschedese Oude Markt. De stadsbeiaardier was vanmiddag te gast in 1Twente Vandaag.

Verkocht
âAllemaal bewerkingen van liedjes uit de Tweede Wereldoorlog, jaâ, vertelde Schopman. Haar liefde voor het klokkenspel stamt uit de tijd dat ze studeerde aan de UT. âIk speelde orgel, klassiek en populair, en hoorde het carillon daar. Ik ben naar boven geklommen en was verkocht.â

Ramen en deuren openzetten
Het is niet de bedoeling - uiteraard - dat mensen massaal naar de Oude Markt komen, morgenavond. Het concert wordt live gestreamd door 1Twente. Meekijken kan op onze website, op Facebook en op YouTube. Inwoners op gehoorsafstand kunnen ramen en deuren openzetten. âHet is veel stiller dan normaalâ, aldus Schopman. âDaarmee komen de klanken nog beter binnen.â

In een eerdere uitzending van 1Twente Vandaag werd al opgeroepen om morgen wel uitbundig te vlaggen!

Kijk hieronder naar het hele interview met onze stadsbeiaardier. En vanavond: kijken (op 1twente.nl) of luisteren (met je ramen en deuren open)!

Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente