Enschede

VIDEO | Oud-Enschedeër over de bevrijding: "Ik had nog nooit chocolade gehad"

We kregen van de Canadezen een blik chocolade. Ik had toen nog nooit chocolade gehad. Dat kende ik helemaal niet, zegt oud-Enschedeër John Schwirtz, die als 9-jarige jongen de bevrijding meemaakte. "Ik ben er nog steeds gek op."

455556 usselo
John Schwirtz © 1Twente
Op de dag van de bevrijding liep Schwirtz over de Haaksbergerstraat, nabij Usselo. Op de vroege paasochtend van 1945 hebben Britse gevechtsvliegtuigen de terugtrekkende Duitsers op de Haaksbergerstraat aangevallen. Met raketten en kanonnen schoten de toestellen op alles wat bewoog: Het was één grote puinhoop. Links en rechts stonden allemaal voertuigen en er lagen dode paarden.â Hij wijst naar de overkant van de weg: "Daar lagen twee Britse militairen begraven. Ze hadden de graven afgezet met witte linten en er stonden witte kruizen met helmen er op", zegt Schwirtz.


De geallieerden deelden allerlei lekkernijen uit aan de kinderen: "We kregen van de Canadezen een blik chocolade. Ik had nog nooit chocolade gehad. Dat kende ik helemaal niet". De omstandigheden waren niet gemakkelijk. Tijdens de oorlogsjaren heerste er armoede: "Er was geen brandstof. Hier achter ligt het Usselerschooltje. Vroeger was het één groot bos. Die bomen zijn toen allemaal weggekapt want we moesten hout hebben voor de kachel", zegt Schwirtz.

Langs de beschadigde voertuigen liep de jonge Schwirtz verder de Haaksbergerstraat op. Ter hoogte van het crematorium aan de Haaksbergerstraat stond een Villa: "Hier stond een Shermantank met de voorkant in de vijver. Dat roept toch een bepaalde herinnering op." Schwirtz vindt het belangrijk dat het verhaal van de bevrijding vertelt wordt: âHet is belangrijk dat de jongere generatie "Ik weet wat er zich allemaal heeft afgespeeld."