Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Coronadrones boven natuurgebieden

455921 HKEB7233

De weersvoorspellingen voor het komende weekend beloven veel goeds. Toch blijft het devies: niet in groepen de straat op. Of de natuur in. Onno van Veldhuizen kondigde in 1Twente Vandaag aan dat er drones worden ingezet om de toeloop bij natuurgebieden in de gaten te houden.

Ernst Bergboer | 1Twente

Hoe hou je in de gaten of corona-regels voldoende in acht worden genomen? In de stad lukt dat nog wel, maar uitgestrekte heidevelden, veengebieden en bossen zijn lastiger in de gaten te houden.

Kostbaar uitje
Twee weken geleden, toen het zonnetje even scheen, werden natuurgebieden en stranden massaal bezocht. Ondertussen zijn de regels aangescherpt en mag je alleen nog in tweetallen de straat op als je huisgenoten bent. Van Veldhuizen maakt zich geen zorgen over grote drukte in natuurgebieden. Verreweg de meeste mensen zijn van goede wil. En voor wie dat niet is wordt het een kostbaar uitje.

Privacy
Handhaven met drones mag, maar er gelden wel een boel regels. We belden na de uitzending met Steven Erkel, jurist bij Damsté Advocaten, en Eric Brinkhorst, ervaren drone-piloot. Volgens Erkel gaat het daarbij om bestuursrecht en privacy. Van wie is het gebied, welke verordeningen gelden daar, bijvoorbeeld. Maar vooral privacy ligt gevoelig. Zolang personen niet direct herkenbaar in beeld gebracht worden, is er niet zoveel aan de hand. Het kan wel belangrijk zijn dat mensen van tevoren weten dat ze gefilmd kunnen worden.

In crisistijd is het volgens Erkel weliswaar zo dat er iets soepeler gekeken wordt naar regels. Maar het is zeker niet zo dat dan ineens alles mag. In principe gelden dezelfde regels als altijd. Het is alleen wel zo dat je in dit soort tijden voor heel onverwachte vraagstukken komt te staan. Ook juridische.

Inzet drones effectief?
Brinkhorst bevestigt dat mensen wel moeten weten dat ze gefilmd kunnen worden, maar ziet geen beren op de weg. Vliegen met een drone, ook filmen, mag gewoon. De regels zijn behoorlijk ondoorzichtig en het is een hele papierwinkel, maar ik neem aan dat de politie dat wel geregeld heeft. Brinkman vraagt zich wel af hoe effectief de inzet van drones zal blijken te zijn. Je mag honderdtien meter hoog en vijfhonderd meter bij de bestuurder vandaan. Zo heel ver is dat niet, bovendien zul je toch mensen op de grond moeten hebben die kunnen ingrijpen op het moment dat er iets mis gaat.

Hieronder vind je het hele gesprek met Onno van Veldhuizen in 1Twente Vandaag. De hele aflevering terugzien kan ook.
Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.