Corona in Twente

“We hebben een zak geld, daar zoeken we cultuurmakers bij”

Enschede kreeg 3 miljoen euro van het rijk, bedoeld om de culturele sector zo goed mogelijk het corona-tijdperk door te loodsen. Ongeveer een derde daarvan is bedoeld voor de realisatie van plannen en ideeën die de sector gaan versterken.

Anders dan doorgaans het geval is, gelden er nauwelijks aanvullende criteria voor het indienen van zo’n plan. De culturele sector moet er weerbaarder en steviger door worden - tijdens en na corona. Voor het overige mag en kan het van alles zijn. En je hoeft geen muzikant of kunstenaar te zijn om een aanvraag te doen.

Honderden potentiële gegadigden

Dat betekent dat er talloze potentiële gegadigden zijn die een beroep zouden kunnen doen op deze specifieke pot geld, zo stelde Wiro Kuipers in 1Twente Vandaag. Kuipers, verbonden aan onder andere het EnschedeLAB, is een van de ‘makelaars’ tussen de beschikbare middelen en de stad. “Er zijn alleen al zo’n zestig koren in de stad. Als je het over de hele culturele sector hebt, inclusief amateurs en ondernemers die een gaaf plan hebben, dan gaat het om honderden activiteiten.”

Indienen voor half mei

Een deel van die kunstenaars, musici, ondernemers, (semi)professionele- en amateurverenigingen is bekend. Maar er zijn er genoeg waarvoor dat niet geldt. Het is de taak van Kuipers en zijn collega’s om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk alle ideeën en plannen te verzamelen van alle partijen die de Enschedese cultuur van zuurstof voorzien. Kuipers: “We hebben een zak geld, daar zoeken we nu de mensen bij.”

Wiro Kuipers Ernst Bergboer
Wiro Kuipers zoekt cultuurversterkers © Ernst Bergboer

Ideeën en plannen kunnen tot half mei worden aangedragen. Informatie is te vinden op de gemeentelijke website. Wie vragen heeft over hoe dat moet, kan bij Kuipers en consorten terecht.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.